Takata v USA za airbagy zaplatí miliardu USD, na manažérov vydali zatykače

Japonská spoločnosť Takato sa v Spojených štátoch priznala, že zakrývala problémy s nafukovačmi airbagov, ktoré sú spájané s najmenej 16 úmrtiami po celom svete.

14.01.2017 13:39
debata (10)

Firma za ukončenie trestného stíhania zaplatí miliardu dolárov, oznámilo v piatok americké ministerstvo spravodlivosti. Nafukovače airbagov firmy Takata môžu explodovať a vymrštiť do vozidla časti kovu.

V samotných Spojených štátoch sú nafukovače Takata spájané s minimálne 11 úmrtiami a 184 zraneniami. Takata v rámci dohody s americkým ministerstvom spravodlivosti zaplatí pokutu 25 miliónov dolárov. Ďalších 125 miliónov dolárov vynaloží na odškodné za zranenia spôsobené airbagmi a 850 miliónov dolárov zaplatí automobilkám, ktoré si jej nafukovače airbagov kúpili.

Takata podľa ministerstva od roku 2000 predkladala automobilkám falošné správy, aby ich k nákupu nafukovačov prinútila. Na predaji nafukovačov vraj zarobila viac ako miliardu dolárov.

Dohoda s ministerstvom predpokladá, že Takata urobí výrazné reformy svojich aktivít a že bude tri roky pod osobitným dohľadom. „Dodávatelia predávajúci výrobok určený na ochranu spotrebiteľov pred zranením či smrťou musí stavať bezpečnosť nad zisky,“ uviedla štátna zástupkyňa Barbara McQuadeová.

Automobilky zvolávajú v Spojených štátoch kvôli nafukovačom airbagov firmy Takata do servisov približne 42 miliónov vozidiel. Ide o najväčšiu zvolávaciu akciu súvisiace s bezpečnosťou automobilov v histórii USA.

USA okrem samotnej automobilky Takato obvinili tiež troch bývalých manažérov firmy. Tí údajne pomocou falošných informácií presviedčali automobilky na nákup nebezpečných nafukovačov. Na všetkých troch obvinených boli vydané zatykače. Obvinení sú teraz v Japonsku. McQuadeová uviedla, že jej úrad urobí všetko pre ich vydanie do USA.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #airbagy #Takata