Moody's v USA zaplatí 864 miliónov USD za nereálne ratingy

Americká spoločnosť Moody's Corporation zaplatí americkým úradom takmer 864 miliónov dolárov za urovnanie obvinenia, že jej ratingová agentúra pred globálnou finančnou krízou nereálne ohodnocovala hypotekárne cenné papiere rizikovejšej povahy. V piatok to oznámilo tamojšie ministerstvo spravodlivosti.

14.01.2017 09:32
debata (41)

Ratingová agentúra Moody's Investors Service dosiahla dohodu s ministerstvom, 21 americkými štátmi a federálnym dištriktom. Uzavrela tak obvinenia, že prispela k najhoršej finančnej kríze od 20. rokov minulého storočia, ked Ameriku zasiahla Veľká hospodárska kríza.

„Moody's v čase pred veľkou recesiou porušila svoje vlastné pravidlá poskytovania ratingových známok a nenaplnila sľub transparentnosti,“ uviedol Bill Baer z ministerstva spravodlivosti.

Rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je hodnotený subjekt vnímaný. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok. Pre investorov je najvyšší rating predovšetkým známkou dôveryhodnosti.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #USA #Moody's