Jaguar prilákal päť nových fabrík

Investičný boom v podobe výstavby nových výrobných hál zažíva priemyselný park pri Nitre. Rozširovanie existujúcej výroby, ako aj nových investorov do mesta pod Zoborom láka budovaný závod spoločnosti Jaguar Land Rover. Už štvrtá slovenská automobilová fabrika tam plánuje výrobu spustiť koncom budúceho roka.

13.01.2017 12:00
Gestamp, vizualizácia Foto:
Gestamp investuje 133 miliónov eur do závodu, ktorý bude dodávať komponenty pre automobilky, vrátane závodu Jaguar Land Rover, ktorý budujú na Slovensku.
debata (29)

„Aktuálne máme viac-menej istý príchod piatich nových investorov. Od definitívneho potvrdenia výstavby automobilky Jaguar Land Rover začali vo veľkom rozširovať svoju výrobu už existujúce fabriky a mnohé podniky v podstate zdvojnásobili svoju výrobu,“ povedal majiteľ spoločnosti Nitra Invest Ondrej Ščurka. Práve táto firma vlastní väčšinu voľných pozemkov v priemyselnom parku pri Nitre. Z nových fabrík oficiálne svoj príchod potvrdila spoločnosť Gestamp. Španieli tam plánujú za 133 miliónov eur postaviť fabriku na výrobu hliníkových komponentov. „Nový závod začne výrobu v roku 2018 a do roku 2021 vytvoríme 229 pracovných miest,“ oznámil včera Francisco J. Riberas, prezident spoločnosti Gestamp.

Nová továreň sa bude rozprestierať na ploche 42,4 tisíca metrov štvorcových. „Komponenty, ktoré bude závod vyrábať, sú zamerané na zníženie hmotnosti a zvýšenie bezpečnosti vozidiel,“ priblížil Riberas. Nový závod Gestampu sa pripojí k ďalšiemu vo Veľkom Mederi, ktorý už zamestnáva viac ako 170 ľudí. Španieli v ňom vyrábajú prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Edscha. Na vybudovanie nového závodu pri Nitre prispeje vláda zo štátneho rozpočtu sumou 9 miliónov eur. „Investícia spoločnosti Gestamp potvrdzuje stabilitu a kvalitu podnikateľského prostredia a výroby na Slovensku. Potvrdzuje, že naša krajina poskytuje priaznivé podmienky aj pre priemysel s najvyššou pridanou hodnotou,“ povedal včera minister hospodárstva Peter Žiga.

Aktuálne v bratislavskom závode Volkswagenu prebieha výroba karosérií spájaním ocele a hliníka. Takto zložité karosérie znižujúce celkovú hmotnosť automobilu plánuje vo svojom závode vyrábať aj Jaguar Land Rover. Už o rok bude na Slovensku oveľa vyšší dopyt po hliníkových dieloch. Španieli by preto nemali byť jediným investorom budujúcim nový závod pri Nitre. "Viac-menej sme dohodnutí na výstavbe haly pre spoločnosť dodávajúcu roboty.

Ďalej s rozmermi 20 hektárov si u nás rezervovali dvaja veľkí developeri s cieľom vybudovať na nich logistické centrá a fabriky," dodal Ščurka. Z tejto situácie začínajú pomaly ťažiť zamestnanci. „O prácu dnes strach nemám a pracovných ponúk je naozaj dosť. Problémom sú stále dosť nízke platy a ja po dvoch odpracovaných rokoch vo firme zarábam 500 až 600 eur v čistom. Už sa teším, ako za vyšší plat odídem pracovať do novej automobilky,“ uviedol Lukáš Lobo z Nitry. Ten aktuálne pracuje v jednej z miestnych elektrotechnických firiem.

Miera evidovanej nezamestnanosti je v Nitre aktuálne na úrovni 5,26 percenta. Bez práce je tam okolo 4¤300 ľudí. Len samotný Jaguar Land Rover má spolu so subdodávateľmi vytvoriť do roku 2021 okolo 15-tisíc nových pracovných miest. „Dá sa teda očakávať tlak na zvyšovanie miezd zamestnancov. Problémy s dostatkom zamestnancov sa dajú očakávať u firiem, ktoré si nebudú môcť dovoliť také štedré platy ako Jaguar Land Rover. Zároveň dosť veľká časť fabrík už dnes autobusmi zváža do práce veľké množstvo ľudí zo širokého okolia a plánujeme aj výstavbu ubytovní. Nová automobilka tak určite nebude mať nedostatok zamestnancov,“ uzavrel Ščurka.

Celkovo dodávatelia automobilového priemyslu zamestnávajú na Slovensku okolo 70-tisíc ľudí. Presná databáza všetkých dodávateľov automobilového priemyslu neexistuje a odhadom ide o stovky až tisícky firiem. Aktuálne na Slovensku pôsobia tri veľké automobilové fabriky. V Bratislave vyrába nemecký Volkswagen, v Trnave francúzsky PSA Peugeot Citroën Slovakia a v Žiline kórejská Kia. Tieto tri automobilové závody spolu v minulom roku vyrobili viac ako jeden milión nových automobilov.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #investori #Jaguar #fabriky #Gestamp