Na Slovensku po troch rokoch opäť stúpajú ceny

Spotrebiteľské ceny na Slovensku sa v decembri presne po troch rokoch opäť vrátili k medziročnému rastu. Hoci vzrástli iba mierne o 0,2 %, predtým naposledy vykázali medziročný nárast ešte v decembri 2013, kedy stúpli o 0,4 %.

13.01.2017 09:38
debata (14)

V novembri pritom ešte ceny klesali o 0,2 %. Za celý rok 2016 tak spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne klesli o 0,5 %, kým rok predtým sa znížili o 0,3 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v decembri, rovnako ako mesiac predtým, stúpli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Na medziročnej báze sa zvýšili najmä ceny dopravy o 2 % a ceny vzdelávania a v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách zhodne o 1,9 %. Oproti decembru 2015 však stúpli aj ceny za zdravie o 1,6 %, zdražela aj rekreácia a kultúra a rozličné tovary a služby zhodne o 1,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,3 %, poštové a telekomunikačné služby o 0,6 % a ceny odevov a obuvi sa zvýšili o 0,2 %. Naopak medziročne klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,3 %, ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,2 % a za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,1 %.

Medzimesačne v decembri oproti novembru vzrástli ceny dopravy o 1 %, zdraželo zdravie a rekreácia a kultúra zhodne o 0,3 % a tiež potraviny a nealkoholické nápoje, odevy a obuv a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Na druhej strane sa v porovnaní s novembrom znížili ceny nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 0,5 %, alkoholických nápojov a tabaku 0,3 % a rozličných tovarov a služieb o 0,2 %. Na novembrovej úrovni ostali ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá, poštové a telekomunikačné služby a vzdelávanie.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v decembri dosiahla už 0,9 %, kým v novembri predstavovala 0,4 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v decembri rovnako 0,9 %, kým v novembri bola na úrovni 0,5 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v decembri na úrovni 0,1 %, čistá inflácia bola nulová.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia