Priemyselná produkcia v novembri vzrástla o 2,4 %

Priemyselná produkcia na Slovensku si udržala rast aj v novembri. Oproti predchádzajúcemu roku totiž novembrová produkcia stúpla po očistení o vplyv počtu pracovných dní o 2,4 %.

11.01.2017 10:25
debata

Oproti októbru to však znamenalo spomalenie dynamiky o 0,9 percentu­álneho bodu. Novembrový vývoj priemyselnej produkcie ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,2 %, kým v samotnej priemyselnej výrobe produkcia vzrástla o 2,4 %. V ťažbe a dobývaní sa naopak prepadla o 14,5 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov pritom priemyselná produkcia na Slovensku v novembri oproti októbru vzrástla o 1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci priemyselnej výroby najvýraznejšie medziročné zvýšenie produkcie evidovala výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 16,8 %, výroba elektrických zariadení o 7,6 %, výroba strojov a zariadení inde nezaradených o 3,7 % a výroba textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 9,8 %. Celkovú produkciu ovplyvnil pokles vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 4,1 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,5 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 18,2 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 1,1 %.

Od začiatku roka do konca novembra tak priemyselná produkcia medziročne vzrástla o 3,4 %. Z toho v samotnej priemyselnej výrobe produkcia vzrástla o 3,7 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu sa zvýšila o 2 %. Produkcia naopak klesla v ťažbe a dobývaní o 3,9 %.

V priemyselnej výrobe rast produkcie zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,6 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,3 %, výrobe elektrických zariadení o 10,5 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 4,8 %. Produkcia klesla vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,1 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 2,3 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 3,6 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 3,9 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel