Ruskí miliardári po Trumpovom zvolení zbohatli

Ruskí miliardári, vrátane tých, ktorí majú blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, od novembrového zvolenia Donalda Trumpa budúcim americkým prezidentom zbohatli o ďalších 29 miliárd dolárov. Napísal to americký časopis Forbes, podľa ktorého ruskí miliardári bohatli rýchlejšie ako miliardári v akejkoľvek inej krajine mimo Spojených štátov.

10.01.2017 10:59
debata (78)

Vďaka rastu cien ropy na svetových trhoch totiž vzrástli ceny ruských akcií aj kurz rubľa. Od amerických prezidentských volieb sa celkový objem majetku ruských miliardárov zvýšil o 7,1 percenta, zatiaľ čo majetok amerických miliardárov vzrástol o 2,8 percenta. V USA je ale šesťkrát viac miliardárov ako v Rusku, upozorňuje Forbes.

Z ruských miliardárov najviac zbohatli Gennadij Timčenko – ktorý sa ako podnikateľ blízky Putinovi stal v roku 2014 jedným z terčov amerických sankcií – a Leonid Michelson. Timčenkovi pomohol rast ceny akcií plynárenskej spoločnosti Novatek, v ktorej má skoro štvrtinový podiel. Jeho cena od amerických volieb vzrástla o 16 percent.

Timčenkov majetok časopis Forbes teraz odhaduje na 15,1 miliardy dolárov. To predstavuje nárast o 1,8 miliardy USD.

Najbohatší Rus Michelson, ktorý tiež patrí k veľkým investorom v Novateku, zbohatol o 1,9 miliardy dolárov. Hodnotu jeho majetku časopis odhadol na 18,2 miliardy dolárov.

Forbes v tejto súvislosti spomenul tiež spoluvlastníka najväčšieho ruského petrochemického holdingu Sibur Kirilla Šamalova, ktorého médiá označujú za Putinovho zaťa. Konkrétne sumy ale tentoraz časopis neuviedol.

Vlani v lete Forbes odhadol Šamalovove imanie na 2,3 miliardy dolárov. Šamalov sa tak prvýkrát objavili v rebríčku najbohatších ruských rodín, ktorý zostavil Forbes, a to hneď na štvrtom mieste. Kirillov otec, bankár Nikolaj, ktorý patril k okruhu Putinových starých priateľov, k tomuto vzostupu podľa časopisu prispel sumou len asi 100 miliónov dolárov, a to vďaka desatinovému podielu v banke Rossija.

Na rastúcich cenách akcií a posilnení rubľa zarobili tiež oceliarski magnáti Alexej Mordašov, označovaný konkurenčným rebríčkom agentúry Bloomberg za najbohatšieho človeka v Rusku, a Vladimir Lisin. Ten dokázal v priebehu troch dní od Trumpovho víťazstva svoj majetok rozmnožiť o zhruba 830 miliónov dolárov.

Rubeľ v rokoch 2014 a 2015 oslabil voči doláru asi o 55 percent. Vlani vo februári dolár vystúpil až na 77 rubľov, odvtedy ale voči ruskej mene vytrvalo slabne a v súčasnej dobe už je pod hranicou 60 rubľov. Dolár pritom k iným menám spevňuje. Rubeľ len vlani k doláru pridal asi 20 percent, a to vďaka zvýšeniu cien ropy a nádejám na lepšie vzťahy medzi USA a Európou.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #miliardár