Šéf čínskeho obchodu Alibaba sľúbil Trumpovi milión pracovných miest

Zakladateľ najväčšieho čínskeho internetového obchodu Alibaba Jack Ma sa v pondelok stretol s nastupujúcim americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

10.01.2017 10:40
Donald Trump, Jacka Ma, Alibaba Foto: ,
Budúci americký prezident Donald Trump a šéf internetového obchodu Alibaba Jack Ma hovoria s médiami po stretnutí v Trump Tower v New Yorku.
debata (13)

Na stretnutí mu načrtol plán, ako v USA zabezpečiť milión nových pracovných príležitostí. Počas piatich rokov by mal podľa neho milión malých amerických podnikov prostredníctvom obchodu Alibaba predávať svoj tovar čínskym spotrebiteľom, povedal hovorca firmy.

Trump a šéf obchodu Alibaba sa spolu zišli v New Yorku. Trump povedal, že mali „skvelú schôdzku“ a že budú spoločne robiť veľké veci. Ma označil Trumpa za šikovného človeka, ktorý je otvorený novým veciam.

Šéf internetového obchodu Alibaba tiež povedal, že na stretnutí sa hovorilo najmä o podpore malých amerických podnikateľov, napríklad poľnohospodárov či výrobcov odevov, ktorí by prostredníctvom obchodu Alibaba mohli predávať svoj tovar na čínskom trhu. V tejto súvislosti hovoril podľa médií najmä o podnikoch na americkom Stredozápade.

Jack Ma patrí medzi najbohatších ľudí v Číne. Odhaduje sa, že až 80 percent čínskych internetových nákupov sa uskutočňuje prostredníctvom jeho obchodu Alibaba. Jack Ma sa často objavuje v spoločnosti vysokých predstaviteľov čínskej komunistickej strany a jeho firma spolupracuje na niektorých vládnych projektoch, poznamenala agentúra Reuters.

Trump počas svojej predvolebnej kampane ostro kritizoval Peking kvôli nekalým obchodným praktikám. Vinil Čínu z odlivu pracovných miest z USA a hrozil zavedením vysokých ciel na čínsky tovar. Úrad amerického obchodného splnomocnenca minulý týždeň vrátil spoločnosť Alibaba na čiernu listinu firiem, ktoré predávajú falšovaný tovar.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Alibaba #Donald Trump