V Detve štrajkuje 700 ľudí

Ostrý štrajk zamestnancov spoločnosti PPS Group vyhlásil v pondelok ráno Výbor ZO OZ KOVO Podpolianske strojárne. Dôvodom štrajku je, že sa odborom nepodarilo dohodnúť so zamestnávateľom pri rokovaní o kolektívnej zmluve.

09.01.2017 13:14 , aktualizované: 10.01.2017 10:45
podpolianske strojarne detva Foto: ,
Na archívnej snímke predseda Základnej organizácie Odborového zväzu KOVO Stanislav Ľupták pred Podpolianskymi strojárňami Detva.
debata (2)

Najväčším problémom je aktuálne zvýšenie tarifných miezd. Podľa organizátorov akcie totiž zamestnávateľ doteraz neprišiel s iniciatívou na nové stretnutie, na ktorom by odzneli nové návrhy na urovnanie sporu. Z tohto dôvodu bude štrajk pokračovať aj v nasledujúcich dňoch obdobným spôsobom ako včera.

Ako vyplýva z informácií zverejnených portálmi teraz.sk a ta3.com, štrajk sa uskutočnil na vrátnici spoločnosti PPS Group, kde ho príhovorom otvoril predseda ZO OZ KOVO Podpolianske strojárne Detva Stanislav Ľupták.

O štrajku sa rozhodlo ešte v decembri, keď odbory v PPS prijali rozhodnutie o štrajku na základe hlasovania zamestnancov. Zo 792 členov hlasovalo 87 percent, z nich so štrajkom súhlasilo viac ako 97 percent. Ako sa vyjadril Stanislav Ľupták, požiadavka odborov akceptovala pôvodný návrh zamestnávateľa z júla 2016 vo výške sedem percent. „Zamestnávateľ však svoj pôvodný návrh tarifných sadzieb v priebehu rokovaní označil za omyl a zmenil na zvýšenie miezd o 1,5 percenta a z tohto návrhu neustúpil,“ uviedol Ľupták. Na ostatnom rokovaní ponúkol zamestnávateľ ešte ďalších 1,5 percenta, a to od 1. januára 2018.

Podľa hovorcu PPS Group Ľuboša Schwarzbachera však zamestnávateľ vo väčšine sporných bodov kolektívnej zmluvy ustúpil odborom. Uvítal by preto, keby v určitých bodoch zase pristúpili odborári na ponuku zamestnávateľa. „Aj sám sprostredkovateľ videl ako reálny náš kompromisný návrh na zvýšenie miezd o 1,5 percenta a ďalších 1,5 percenta v roku 2018,“ povedal Schwarzbacher. Ľupták si myslí, že firma pri aktuálnej situácii a objeme objednávok má na to, aby zamestnancom pridala viac. Schwarzbacher však hovorí, že spoločnosť si také zvyšovanie nemôže dovoliť a ak, tak len za podmienky prepúšťania desiatok ľudí a zvýšenia efektivity práce.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OZ KOVO #štrajk #Podpolianske strojárne Detva