Slovenské stavebné firmy očakávajú rast odvetvia

Stavebné firmy na Slovensku očakávajú v tomto roku vzostup svojho odvetvia, ktoré z hľadiska výkonov výraznejšie zaostáva za svojím vrcholom z obdobia pred globálnou ekonomickou krízou. Vyplýva to z najnovšej analýzy poradenskej spoločnosti CEEC Research.

07.01.2017 16:03
debata

Riaditelia a poprední predstavitelia stavebných podnikov predpokladajú, že slovenské stavebníctvo tento rok porastie o 4,3 percenta a v budúcom roku o ďalších 2,5 percenta. Z toho by mohli ťažiť aj slovenské firmy, ktoré sa dlhodobo podieľajú napríklad na zákazkách v oblasti cestnej a železničnej infraštruktúry.

Obchodný riaditeľ stavebnej spoločnosti Doprastav Ján Záhradník v prieskume uviedol, že stavebná produkcia na Slovensku porastie vzhľadom k budovaniu diaľnice a rýchlostnej cesty pri Bratislave formou verejno-súkromného partnerstva. K rastu produkcie podľa neho prispeje aj začatie prác na stavbách viacerých úsekov diaľnic a železnice.

Výkony slovenského stavebníctva za prvých desať mesiacov minulého roka klesli medziročne o takmer desatinu. Za svojim vrcholom z roku 2008 odvetví zaostalo o takmer tretinu. Vlani zaznamenali prepad hlavne práce na inžinierskych stavbách, a to najmä z toho dôvodu, že v roku 2015 boli dočerpávané peniaze z fondov EÚ z predchádzajúceho rozpočtového obdobia.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo