Rekordný rok na trhu práce

Rozbehnutá slovenská ekonomika vytvorí v tomto roku rekordný počet pracovných miest a zároveň zdvihne ľuďom platy. Rok 2017 prináša rast miezd pre úradníkov, učiteľov, ale aj zvýšenie dôchodkov a pokles daní a odvodov pre živnostníkov. Podnikateľom sa zároveň znižuje daň z príjmu z vlaňajších 22 na 21 percent.

06.01.2017 09:00
debata (22)

Silný hospodársky rast by mal podľa Národnej banky Slovenska vytvoriť len v tomto roku 30-tisíc nových pracovných miest. Do troch rokov by sa trh práce mal posilniť o viac ako 220-tisíc nových pozícií, a to najmä v službách a obchode. Vyššia zamestnanosť sa prejaví na lepšom výbere daní. Nateraz to dáva predpoklady na to, aby vláda dosiahla plánovaný nulový deficit verejných financií v roku 2019, teda, aby sa dostala do situácie, že minie len toľko, koľko peňazí do štátnej pokladnice pritečie. Takto si vytvára vankúš v prípade krízy.

„Vďaka dynamickému rastu zamestnanosti sa už vlani podarilo v slovenskej ekonomike zamestnať rekordný počet ľudí od roku 1994. Ak sa udrží súčasný trend, v roku 2017 by sme mohli dosiahnuť historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti,“ skonštatoval Boris Fojtík, analytik Tatra banky. Nezamestnanosť by mala podľa odhadov klesnúť na hranicu 8,5 percenta. Na porovnanie, v predkrízovom roku 2008 bola miera nezamestnanosti na Slovensku na úrovni 8,7 percenta.

Živnostníkom má v tomto roku pomôcť zvýšenie paušálnych výdavkov zo súčasných 40 na 60 percent. Zároveň sa aj zvýši nákladový strop z 5 040 na 20 000 eur. Toto opatrenie sa naplno prejaví až v roku 2018, keď príde aj k zrušeniu daňových licencií pre firmy. Vyššie dane v najbližších rokoch budú platiť len najziskovejšie podniky pôsobiace v oblasti nízkej konkurencie, firmy z oblasti hazardných hier a ľudia holdujúci fajčeniu cigariet. V lete tohto roka tiež vláda plánuje zvýšením penzií napraviť dlhoročnú krivdu starodôchodcov. Štát totiž po roku 2004 nastavil výhodnejší výpočet dôchodkov. V priemere by sa približne 100-tisíc starodôchodcom mohli zdvihnúť penzie o 40 eur za mesiac.

Štát ľuďom žijúcim z penzie už v januári tohto roku vyplatí o 8,2 eura vyššie dôchodky. Štedrejšie zvyšovanie penzií zaplatia aj lepšie zarábajúci ľudia prostredníctvom zvýšenia odvodového stropu na sociálne odvody. Tie v novom roku stúpli z 5-násobku na 7-násobok priemernej mzdy. Teda zo sumy 4 290 eur sa zvýšili na 6 181 eur. Väčším zdanením 15-tisíc najlepšie zarábajúcich manažérov štát ročne získa zhruba 70 miliónov eur. Ak by štát nadpriemerne zarábajúcich ľudí viac nezdanil, dôchodcom by v tomto roku stúpli penzie len o 1,2 eura. V tomto roku sa zrušil strop na zdravotné odvody, čo sa tiež dotkne manažérov s nadštandardnými príjmami. Štát tak získa ročne 50 až 70 miliónov eur, ktoré plánuje použiť na rekonštrukciu štátnych nemocníc.

Dlho avizované obmedzenie stavebnej prémie sa tento rok odkladá. Pôvodne plánovala vládna trojkoalícia prideľovať štátnu prémiu vo výške 66,39 eura za rok len ľuďom s nižšími príjmami. Už v roku 2017 mali mať nárok na stavebnú prémiu len ľudia s platom do 1,3 násobku priemernej hrubej mzdy, čo je aktuálne 1 171,3 eura v hrubom. Touto zmenou mal štátny rozpočet v roku 2017 ušetriť časť z 33 miliónov eur.

Platy budú rásť

Platy učiteľov pôjdu v tomto roku hore o 6 percent. O šesť percent si učitelia platovo polepšili aj vlani v septembri a s rovnakým nárastom sa tiež počíta v roku 2018. Učitelia sú však s takýmto zvyšovaním nespokojní, požadujú viac. Školskí odborári sú v štrajkovej pohotovosti. Platy ostatných zamestnancov verejnej správy vzrástli od januára o 4 percentá. Minimálna mzda sa zvýšila zo 405 na 435 eur mesačne. Rast miezd pre verejných zamestnancov a pracovníkov s najnižšími platmi vytvára tlak aj na komerčnú sféru. Nominálne platy ľudí na Slovensku majú tento rok rásť v priemere o 3,5 percenta.

Práce je dosť, ale nie sú ľudia

Analytici upozorňujú na fakt, že na Slovensku síce stúpa počet novovytvorených pracovných miest, chýbajú však kvalifikovaní ľudia. Krajina pritom roky zápasí s dlhodobou nezamestnanosťou. Aktuálne firmy prostredníctvom úradov práce ponúkajú ľuďom viac ako 28-tisíc voľných pracovných miest. Niektorí ľudia o ponúkanú prácu nemajú záujem buď pre nízke platy, alebo nespĺňajú vzdelanostné požiadavky firiem.

„Nárast počtu práceschopnej populácie a vyššia miera aktivity spôsobili, že napriek rekordne vysokej zamestnanosti ešte nevidíme rekordnú nezamestnanosť. Novým a silnejúcim fenoménom na slovenskom pracovnom trhu je nárast počtu zamestnancov zo zahraničia. Ich počet sa v priebehu roka zvýšil takmer o desaťtisíc,“ poznamenal Boris Fojtík, analytik Tatra banky. Koncom minulého roka bol počet evidovaných zahraničných zamestnancov na Slovensku okolo 35-tisíc. Vo veľkých priemyselných parkoch je pritom pre firmy čoraz väčší problém nájsť ľudí ochotných pracovať za výrobným pásom. Aj plánovaná pomoc chudobným regiónom s vyše 20-percentnou mierou nezamestnanosti môže preto v tomto roku naraziť na neochotu ľudí cestovať za prácou.

Profit najmä pre menších živnostníkov

V tomto roku si výraznejšie prilepšia živnostníci, ktorí si po novom budú môcť uplatňovať až 60-percentné paušálne náklady a strop je stanovený na sume 20-tisíc eur. Napríklad živnostníkovi s ročným príjmom 21 310 eur pre zvýšené paušálne náklady klesnú za rok zaplatené dane a odvody o 3 370,34 eura.

Štát odhaduje, že zvýšenie paušálnych výdavkov pomôže až 60-tisíc živnostníkom a štátnu kasu vyjde na 40 miliónov eur. Zo zvýšenia paušálnych výdavkov budú profitovať už živnostníci s mesačným príjmom nad 972 eur a razantne ho pocítia živnostníci zarábajúci viac ako 1 640 eur za mesiac.

Napríklad živnostník, ktorý mal v roku 2016 príjem 21 310 eur, zaplatí štátu daň z príjmu vo výške 1 470 eur. Rovnako zarábajúcemu živnostníkovi zvýšenie paušálnych výdavkov zníži tohtoročnú daň z príjmu na sumu 38,62 eura. Len pri platení 19-percentnej dane z príjmu ušetrí malý podnikateľ 1 431,38 eura.

Ďalšia úspora príde v znížení odvodov. Pri uplatnení paušálnych výdavkov vo výške 5 040 eur zaplatí živnostník každý mesiac na sociálnych odvodoch sumu 272,51 eura a do zdravotnej poisťovne odvedie ďalších 115,09 eura. Po uplatnení zvýšených paušálnych odvodov sociálne odvody klesnú na 158,91 eura a zdravotné na 67,11 eura. Celková ročná úspora na znížených odvodoch predstavuje sumu 1 938,96 eura. Na znížení daní aj odvodov tak živnostník za rok celkovo ušetrí 3 370,34 eura.

Z dividend bude daň

Ešte v minulom roku sa z dividend platil 14-percentný zdravotný odvod a strop bol stanovený na sume 51 480 eur. V tomto prípade drobný akcionár so ziskom 51 480 odviedol štátu daň vo výške 7 257,6 eura. Pre pevne stanovený strop rovnakú sumu štátu zaplatil aj podnikateľ, ktorý na dividendách v minulom roku zarobil 1 milión eur. Po novom sa už v roku 2017 bude z dividend platiť 7-percentná daň. Malému akcionárovi so ziskom 51 480 eur preto klesne zaplatená daň z minuloročnej sumy 7 257,6 eura na 3 603,6 eura. Naopak, top ziskovému akcionárovi s ročnými dividendami vo výške 1 milión eur daň stúpne z minuloročných 7 257,6 na 70-tisíc eur. Daň z dividend platia len domáci podnikatelia, ktorí ostro protestovali proti zavedeniu 7-percentnej dane z dividend. Začínajúcich podnikateľov v tomto roku poteší možnosť založenia spoločnosti s ručením obmedzeným za jedno euro.

Zmeny v slovenskej ekonomike v roku 2017

  • Platy učiteľov sa od septembra 2016 zvýšili o 6 %. V tomto roku sa pravdepodobne opäť v septembri zvýšia o 6 percent.
  • Asi pol miliardy eur dá štát na prípravu závodu Jaguar Land Rover pri Nitre a na výkup pozemkov pod diaľničný obchvat Bratislavy.
  • Rast paušálnych nákladov živnostníkov  zo 40 na 60 %, strop sa dvihol z 5 040 eur/rok na 20 000 eur. Bežný živnostník si v tomto roku polepší o vyše 100 eur/mes.
  • Dôchodky sa zvýšili o 8,20 eura mesačne.
  • Deficit verejných financií vstupujúci do dlhu má klesnúť v tomto roku na úroveň 1,29 %.
  • Daň z príjmov firiem klesla z 22 na 21 percent, daňové licencie sa majú v roku 2018 zrušiť.
  • Platy vo verejnej správe išli hore zatiaľ o 4 % a podobne majú ísť hore platy aj v komerčnej sfére.
  • Zachovanie osobitného odvodu pre regulované podniky a vyšší bankový odvod prinesú štátu v roku 2017 vyše 130 mil. eur.
  • Akcionári v tomto roku budú platiť 7 percentnú daň z dividend. Ušetria na tom malý akcionári, ktorý v minulom roku z divident platili 14-percentný zdravotný odvod. Naopak veľkí akcionári zaplatia viac keďže v minulom roku sa zdravotný odvod z dividend platil len do sumy 51¤480 eur.
  • Vyššia daň z tabaku zvýši príjmy štátu o 32 mil. eur. Škatuľka 20 ks cigariet zdražela o 10 až 20 centov.
  • Ročná daň z jedného hracieho automatu stúpa z 5 000 na 5 500 eur, štát na tom získa 10 mil. eur.
22 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dane #Slovensko #odvody