Streamovanie hudby v USA prvýkrát prekonalo digitálny predaj

Celkový počet hudobných nahrávok získaných spotrebiteľmi pomocou streamovania vlani v Spojených štátoch vzrástol o 76 percent a prvýkrát prekonal objem digitálneho predaja hudby. Uviedla to vo štvrtok firma pre výskum hudobného trhu Nielsen Music.

05.01.2017 19:45
debata

Američania si vlani cez streamingové platformy ako Apple Music, Google Play, Spotify, Pandora alebo Amazon Music vypočuli 431 miliárd piesní. Najviac sa na streamovaní podieľali žánre hip hop a R&B a najviac sa streamovali nahrávky umelcov ako Drake, The Weeknd, Kanye West a Rihanna, uviedol Nielsen podľa agentúry Reuters.

Prudký nárast streamovania síce viedol k poklesu záujmu o hudbu prostredníctvom iných formátov, najmä digitálneho predaja. Celkovo sa však záujem o hudbu v USA vlani zvýšil o tri percentá.

Prvýkrát za desať rokov vlani narástol podiel fyzických nosičov hudobných albumov na celkovom predaji albumov. Naďalej pokračoval trend rastu predaja klasických vinylových platní, ktorý dosiahol 13 miliónov kusov a dostal sa najvyššie od roku 1991.

debata chyba
Viac na túto tému: #streamovanie hudby