Stúpenci brexitu chcú odchod do 2 rokov bez prechodného obdobia

Britská organizácia Leave Means Leave (Odchod znamená odchod), ktorá je zástancom brexitu, vyzvala premiérku krajiny Theresu Mayovú, aby vylúčila možnosť dohody o prechodnom období v rámci vystúpenia krajiny z Európskej únie a aby zabezpečila odchod z únie do dvoch rokov od začiatku vyjednávaní.

01.01.2017 15:50
debata (2)

Organizácia Leave Means Leave vyhlásila, že „úplný, rýchly“ odchod by na nadchádzajúcich rokovaniach mal patriť k hraniciam, za ktoré nie je možné ustúpiť. Informuje o tom britský portál bbc.com.

Bývalý šéf Právnej služby Rady Európskej únie Jean-Claude Piris minulý týždeň povedal, že nie je možné, aby Británia dokázala vyrokovať novú dohodu o voľnom obchode so zvyškom Európskej únie počas dvoch rokov vyčlenených na vymedzenie podmienok odchodu krajiny z EÚ. Upozornil pritom, že to bude trvať najmenej päť rokov a pravdepodobne aj dlhšie.

Organizácia Leave Means Leave však vyhlásila, že sa nemôže uzavrieť dočasná dohoda, ktorá by si vyžadovala, aby Británia zostala na spoločnom trhu alebo v colnej únii. „Veľká Británia musí odísť z EÚ do dvoch rokov,“ napísali spolupredsedovia organizácie Leave Means Leave Richard Tice a John Longworth v liste premiérke. Ministri britskej vlády naznačili, že naďalej je možná prechodná dohoda, hoci premiérka Mayová tvrdí, že počas stanoveného obdobia je podľa jej presvedčenia možná aj osnova dohody o voľnom obchode so zvyškom EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit