Ceny ropy za rok stúpli o polovicu

Svetové ceny ropy zostali na konci roka bez väčších zmien. Za celý rok však stúpli zhruba o polovicu, čo predstavuje ich najvyšší prírastok od roku 2009.

31.12.2016 13:08
debata (2)

K tohtoročnému oživeniu cien po dvoch rokoch prepadu najviac prispela dohoda ropného kartelu OPEC a ďalších krajín o obmedzení ťažby, ktoré by malo zmierniť globálne prebytok zásob.

Cena severomorskej ropy Brent v piatok klesla o tri centy, teda menej ako desatinu percenta, a obchodovanie zakončila na 56,82 dolára za barel. Za celý rok sa tak zvýšila o 52 percent. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) v piatok zlacnela o päť centov na 53,72 dolára za barel, zatiaľ čo za celý rok si pripísala 45 percent.

OPEC sa tento mesiac s nečlenskými ťažiarmi prvýkrát za 15 rokov dohodol na spoločnom obmedzení ťažby. Dvanásť krajín mimo OPEC prisľúbilo znížiť od januára produkciu celkom o 558 000 barelov denne, OPEC sa už na začiatku decembra dohodol na vlastnom znížení ťažby ropy o 1,2 milióna barelov na 32,5 milióna barelov denne.

Kvôli rastúcim prebytkom zásob a výraznému rastu ťažby v USA sa ceny ropy od leta 2014 z úrovní nad 100 dolármi za barel postupne prepadávali a tento rok v januári zostúpili až pod 40 dolárov za barel. Tento rok ale ceny oživili a v druhej polovici roka ich rast podporili niekoľkomesačné rokovania o dohode o obmedzení produkcie.

Dohodou sa kartel OPEC vrátil k svojej tradičnej politike ochrany cien. Tú pod vedením Saudskej Arábie dočasne opustil na konci roka 2014 v snahe o zvýšenie svojho podielu na trhu a vytesnenie drahších ťažiarov pomocou ďalšieho cenového poklesu.

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že ceny ropy budú ešte budúci rok mierne rásť a do konca roku 2017 stúpnu na 60 dolárov za barel. Ich ďalší vzostup bude ale obmedzovať silný kurz dolára, pravdepodobné oživenie ťažby v USA a riziko prekračovania dohodnutých kvót v rámci OPEC.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC