Rusko očakáva mierny nárast vývozu ropy

Export ropy z Ruska sa v tomto roku zvýši o takmer päť percent na 253,5 milióna ton, na budúci rok sa potom očakáva mierny nárast vývozu tejto strategicky dôležitej suroviny. Uviedol to v ponddelok námestník ruského ministra energetiky Kirill Molodcov.

26.12.2016 18:00
debata (17)

Rusko sa pritom tento mesiac pripojilo k dohode o znížení ťažby ropy, ktorej cieľom je podporiť ceny suroviny. Ide o prvú dohodu o obmedzení produkcie zahŕňajúce Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) aj ťažobné štáty stojace mimo toto zoskupenie.

Šesťmesačné dohoda nadobudne účinnosť v januári. OPEC podľa nej zníži ťažbu ropy o 1,2 milióna barelov denne. Nečlenské krajiny na čele s Ruskom potom majú produkciu obmedziť o 558 000 barelov denne. Samotné Rusko sľúbilo zníženie produkcie o 300 000 bare­lov denne.

Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou nadbytočných dodávok na trh prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. Vďaka dohode o znížení ťažby sa síce vrátili nad 50 dolárov, ďalej ale zostávajú hlboko pod úrovňami z prvej polovice roku 2014, keď výrazne presahovali hranicu 100 dolárov za barel.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC