Poľnohospodári dostali z priamych platieb 344 miliónov

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) od 1. decembra podporila farmárov priamymi platbami vo výške 343,8 milióna eur. Predstavuje to vyplatenie 81,29 % všetkých prijatých a platných žiadostí za rok 2016.

22.12.2016 13:43
debata

Informoval o tom hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Vladimír Machalík.

„Oproti minulosti robíme významnú zmenu. Nezastavujeme proces administrácie po 15. decembri tak ako v minulom roku, ale v kontrolnej činnosti pokračujeme plynule ďalej. Aby sme mohli hneď začiatkom nového roka pristúpiť k schvaľovaniu ďalších platieb pre farmárov,“ uviedol generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

Ako ďalej Machalík informoval, agentúra pri platbách na plochu vydala v decembri 14 388 rozhodnutí, čo predstavuje 76,40 % z celkového počtu 18 832. Pri dobrovoľne viazaných platbách za zvieratá vydala PPA 4 130 rozhodnutí zo 4 469, čo predstavuje 92,41 %. Vyplácala aj podpory pre jednotnú platbu na poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie, podporu na platby pre oblasti s prírodnými obmedzeniami alebo inými osobitnými obmedzeniami a z dobrovoľne viazaných podpôr podporila aj hovädzí dobytok, ovce a kozy.

Slovensko podľa Machalíka ako posledná krajina v Európskej únii (EÚ) splnila jej podmienky na 25 % podiel elektronicky podaných grafických príloh pre oblasť priamych podpôr. PPA okrem toho zrealizovala opatrenia na zvýšenie transparentnosti a efektívnosti fungovania, na základe podnetov z Európskej komisie a Národného kontrolného úradu (NKÚ). „Zriadila odbor vnútornej kontroly, supervízie a ochrany finančných záujmov EÚ, zaviedla viacúrovňovú kontrolu efektívnosti a hospodárnosti výdavkov, posilnila terénne kontroly projektov priamo na mieste nad rámec požiadaviek EÚ a kontrolórov vybavila aplikáciami na kontrolu oprávnenosti vynaložených nákladov,“ ukončil Machalík.

NKÚ vykonal v agentúre dve kontroly. Jedna sa zamerala na čerpanie európskych fondov a druhá sledovala vnútorné procesy PPA, pričom kontrolóri zistili viaceré nedostatky. "Kontrolná skupina NKÚ nenadobudla primerané uistenie o tom, že vo fáze odborného hodnotenia bol zabezpečený jednotný, odborný, objektívny a transparentný prístup v súlade s európskymi princípmi,“ uviedol v pondelok predseda NKÚ Karol Mitrík. Jedným z pochybení boli meškajúce oznámenia o vyhodnotení projektov, ale aj dodržiavanie povinných príloh k žiadostiam o nenávratný finančný príspevok, keď žiadatelia dodatočne dopĺňali prílohy už k podaným projektom.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #poľnohospodárstvo