Nebankovka Pohotovosť končí, úvery po nej zostali

Deň pred Štedrým dňom prestáva na Slovensku poskytovať úvery nebanková spoločnosť Pohotovosť. Jedna z najväčších nebankových spoločností nechá po skončení vianočných sviatkov otvorené pobočky v desiatich slovenských mestách. Podľa Pohotovosti je za tým snaha umožniť existujúcim klientom čo najjednoduchšie splácanie úverov. Práve táto nebanková spoločnosť je známa tvrdým vymáhaním nesplatených dlhov a definitívny koniec jej podnikania na Slovensku príde až koncom roka 2017.

22.12.2016 15:00
pôžičkáreň, pohotovosť, nebankovka, pôžička,... Foto: ,
Pôžičky od nebankoviek zlákali mnohých, ľudia aj pri nesplácaní menších súm prichádzali aj o strechu nad hlavou.
debata (55)

"Každý mesiac evidujeme okolo 10-tisíc hovorov od klientov týkajúcich sa splácania poskytnutých úverov. Niektorí ľudia napríklad stratia číslo svojho špecifického symbolu a potrebujú si ho znova overiť. Práve pre nich zostávajú aj naďalej otvorené niektoré pobočky, ale zároveň stále platí, že nové úvery už 27. decembra nebudeme poskytovať,“ povedal Michal Hatina, hovorca nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Nebankovka poskytla za 15 rokov svojho fungovania vyše 530-tisíc úverov.

Viaceré boli problematické. Po obmedzeniach, ktoré prijala vláda, išlo o pôžičky pre živnostníkov. "Pohotovosť takto ľuďom požičiavala peniaze aj na bežnú spotrebu. Splácanie pôžičiek pre živnostníkov sa totiž riadi podľa Obchodného zákonníka, a tým pádom sa na nich nevzťahuje bežná ochrana spotrebiteľa.

Pri pôžičkách pre živnostníkov napríklad nebanková spoločnosť nemusí rešpektovať platný úrokový strop a naďalej môže požičiavať prostredníctvom zmenky,“ povedal Štefan Dutko, predseda Združenia Brániť sa oplatí – BSO.

Kľučky cez zmenky, či živnostníkov

Práve stanovenie maximálnej odplaty, voľne označovanej ako úrokový strop, má zabrániť úžere na Slovensku. Napríklad podľa zákona môžu nebankové spoločnosti zarobiť maximálne 37,98 percenta pri pôžičke splatnej do jedného roka. Na úvere vo výške 1-tisíc eur je tak zákonom stanovený maximálny zisk 379,8 eura. Do tejto sumy nebankové spoločnosti musia zmestiť úroky aj všetky poplatky.

"Veľkým problémom sú aj zmenky, ktoré sú predané inej firme, a následne po splatení úveru príde úplne iná spoločnosť a zas žiada od živnostníka zaplatiť už raz vrátené peniaze,“ upozornil Dutko.

Pohotovosť na Slovensku končí pre tvrdšiu reguláciu spotrebných úverov. Národná banka Slovenska od finančných inštitúcií žiada prísnejšiu kontrolu schopnosti ľudí splácať poskytnuté úvery. Klientom bankových aj nebankových spoločností musí po zaplatení všetkých životných nákladov aj splátok úverov ostať minimálne ešte pätina mesačného príjmu.

„Séria zásadných legislatívnych zmien v ochrane spotrebiteľov a dlžníkov za posledné roky prinútila spoločnosť výrazne zmeniť svoje produkty a testovať vytrvalo nové prístupy pri obsluhe a servise klientov,“ povedal Hatina. Spoločnosť k 23. decembru skončila poskytovanie úverov prostredníctvom siete 76 pobočiek.

Úvery zostali aj po nebankovkách Kisku

Na slovenskom finančnom trhu sa vyskytujú aj nebankové spoločnosti, ktoré si nerobia ťažkosti s dodržiavaním slovenských zákonov a peniaze požičiavajú aj bez platnej licencie od Národnej banky Slovenska.

Podľa NBS je podnikanie bez licencie jednoznačným porušením zákona a klienti takýmto nebankovým spoločnostiam nemusia zaplatiť žiadne úroky ani poplatky. Poskytovanie úverov bez licencie je tiež trestným činom, ktorý vyšetruje polícia, a majiteľom nebankoviek za takéto porušenie zákona hrozia vysoké pokuty aj väzenie.

Samotná Pohotovosť je jednou z 32 nebankových spoločností s platnou licenciou. Okrem Pohotovosti už začiatkom roka ohlásila koniec podnikania na Slovensku aj nebanková spoločnosť Provident.

Štát totiž v rámci boja proti úžere prijal viacero tvrdých opatrení znepríjemňujúcich podnikanie nebankových spoločností na Slovensku. Napríklad pre dlh do 2-tisíc eur sa už nemôže exekvovať nehnuteľnosť. Ďalej pri vymáhaní dlhu nad 500 eur poplatky pre exekútora nemôžu byť vyššie ako samotná pohľadávka.

Pri dobrovoľnej dražbe nemôže nebankovka predať nehnuteľnosť za nižšiu ako trhovú cenu. Za pôžičky s úžerníckymi úrokmi môžu byť trestne stíhané aj samotné firmy a nielen ich majitelia. Za dokázanie úžery hrozí až 5-ročné väzenie a firmám pokuta v maximálnej výške 1,6 milióna eur. Najtvrdším trestom je zrušenie nebankovej spoločnosti v prípade, že opakovane porušuje zákony.

Vysoké úroky pýtali od ľudí aj nebankovky, v ktorých v minulosti pôsobil súčasný prezident Andrej Kiska. Jednu z nich si stále nechal v susednom Česku. Zo súdnych verdiktov vyplýva, že počas pôsobenia Kisku jeho nebankovky na Slovensku účtovali protizákonne vysoké úroky či sankčné úroky a poplatky.

Mnohé súdne spory stále pokračujú. Po sťažnostiach ľudí väčšinou súdy zmluvy označujú za neplatné. Kiska v prezidentskej kampani sľúbil, že poškodených ľudí dodatočne odškodní. Prípady, keď došlo k odškodneniu, však známe nie sú. Niektorí poškodení sa náhrady u prezidenta domáhajú márne.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #nebankové spoločnosti #nebankovky