Nokia žaluje Apple za porušovanie svojich patentov

Fínsky výrobca telekomunikačných zariadení Nokia podal v Nemecku a Spojených štátoch žaloby na americkú spoločnosť Apple za porušovanie svojich patentov. Nokia, ktorá bývala najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, to oznámila v stredu.

22.12.2016 07:00
debata

Žaloby fínska firma podala v Nemecku na súdoch v Düsseldorfe, Mannheime a Mníchove, v USA to urobila v Texase. Firma oznámila, že pripravuje podanie žalôb v ďalších jurisdikciách. Výrobca telefónov iPhone podľa nej porušil 32 jej patentov, napríklad na displeje, používateľské rozhranie, softvér, antény alebo kódovanie videa.

Nokia v podaniach uviedla, že spoločnosť Apple sa síce dohodla v roku 2011 o licenciách na používanie určitých patentov vlastnených jej dcérskou firmou Nokia Technologies, potom ale americká firma odmietala licencovať ďalšie inovácie Nokie, hoci ich použila v množstve svojich produktov. Spoločnosť Apple v utorok podala žalobu na firmy Acacia Research a Conversant Intellectual Property Management kvôli údajnému spolčeniu sa s Nokiou na vymáhanie nadmerných licenčných poplatkov, uviedla agentúra Reuters.

Vo februári Nokia urovnala patentový spor s juhokórejským výrobcom elektroniky Samsung. Nokia bola od deväťdesiatych rokov najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, nezvládla však nástup inteligentných telefónov, kde ju zatienili Apple a Samsung.

Predvlani Nokia predala svoju divíziu mobilných telefónov za 5,4 miliardy eur americkej spoločnosti Microsoft, ponechala si však rozsiahle portfólio telefónnych patentov a licenciu na značku. Na začiatku tohto mesiaca Nokia oznámila, že na budúci rok sa na trhu znovu objavia inteligentné telefóny s jej značkou v rámci spolupráce s firmou HMD Global.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Apple #smartfón