NKÚ odhalil prešľapy u pôdohospodárov

Na chýbajúci systém kontroly na slovenských ministerstvách aktuálne upozornil Najvyšší kontrolný úrad. Množstvo pochybení objavil Najvyšší kontrolný úrad pri preverovaní Pôdohospodárskej platobnej agentúry patriacej pod Ministerstvo pôdohospodárstva SR.

21.12.2016 12:00
traktor, pole, pôda, Foto:
Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) patriaca pod ministerstvo pôdohospodárstva podľa zistení kontrolného úradu hodnotila eurofondové projekty nedôveryhodným spôsobom. (Ilustračné foto)
debata (2)

Agentúra podľa šéfa NKÚ Karola Mitríka hodnotila eurofondové projekty nedôveryhodným spôsobom. PPA pritom zodpovedá za Program rozvoja vidieka, kde bolo z európskych štruktúr celkovo alokovaných 1,545 miliardy eur. Od mája 2015 do marca 2016 PPA zazmluvnila 62 percent z tejto sumy, teda 957 miliónov eur.

S výsledkami kontroly NKÚ oboznámil aj ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS). Hovorca agrorezortu Vladimír Machalík sa vyjadril, že výsledky auditov sa týkajú obdobia pred nástupom aktuálneho vedenia rezortu a PPA. „Vzhľadom na podozrenia a spätnú väzbu od poľnohospodárov aktuálne vedenie PPA vedelo o množstve pochybení už na základe vlastných auditov a okamžite začalo konať. S výsledkami auditu NKÚ sa vedenie ministerstva a PPA preto stotožňujú a vyjadrujú veľkú nevôľu nad riadením agentúry v predchádzajúcom období,“ reagoval Machalík z MP SR. Podľa jeho slov začalo nové vedenie ministerstva robiť opatrenia a výrazné zmeny vo fungovaní PPA hneď po svojom nástupe. Do účinnosti už zaviedlo plán transparentnosti a prísnej kontroly oprávnenosti výdavkov. V prípade potreby nevylúčil podanie trestných oznámení ani vymáhanie škôd.

Podľa bývalého šéfa rezortu, Ľubomíra Jahnátka (Smer) stoja za výsledkami kontroly opatrenia nového vedenia. „V prvom rade, chcem povedať, že toto je výsledok zlej komunikácie medzi PPA a MP SR a NKÚ. Aj na samotnej tlačovke odznelo, že vyjadrenia boli nedostatočné a že tam došlo k príliš veľkej obmene kádrov. Tam je základný problém. Nové vedenie vymenilo úradníkov, sú tam noví ľudia, ktorí nemajú historickú skúsenosť s problematikou a nevedia, o čo ide, lebo im nikto tú agendu neodovzdal,“ povedal pre Pravdu Jahnátek.

Za bývalé vedenie PPA vraj pripravili aj vysvetľujúce stanovisko pre NKÚ, nové vedenie ho však nahradilo svojím textom, ktorý kontrolný úrad vyhodnotil ako nedostatočný, keďže nedostal odpovede na svoje otázky. „V konečnom dôsledku môžu byť ohrozené peniaze daňových poplatníkov, ale vinou nového vedenia, lebo jeho ľudia nevedeli odpovedať na otázky NKÚ,“ dodal exminister. Ak sa eurofondy minú v rozpore s pravidlami Bruselu, môže na to doplatiť štátny rozpočet alebo koneční prijímatelia.

NKÚ pritom odhalené nedostatky v rámci kontroly zameranej na vyhodnocovanie výziev eurofondov z programového obdobia 2014 až 2020 označil v niektorých prípadoch až za neuveriteľné. Šéf NKÚ spomenul napríklad meškajúce oznámenia o vyhodnotení, ktorých odoslanie trvalo 100 pracovných dní. Povinné prílohy k projektom sa zároveň dopĺňali až po ich registrácii.

Konečné bodové hodnotenie bolo podľa zistení NKÚ známe ešte pred samotným hodnotením. „Hodnotenie kvality projektu pritom bolo nastavené subjektívne zo strany vyhodnocovateľov, pretože hodnotili na základe slovných popisov ako ,dobrý‘, ,veľmi dobrý‘ alebo ,vynikajúci‘,“ vysvetlil šéf NKÚ s tým, že rozpor bol aj medzi bodovým a slovným hodnotením. Opakovane sa podľa NKÚ vyskytli nepodpísané hodnotiace hárky, absentovalo tiež slovné zdôvodnenie prideleného hodnotenia. „Aj samotní vyhodnocovatelia boli v mnohých prípadoch prijímaní tesne pred procesom a neprešli žiadnymi školeniami a vzdelávaniami v tejto problematike. Kontrolóri nenadobudli primerané uistenie o tom, že vo fáze odborného hodnotenia bol zabezpečený jednotný, odborný, objektívny a transparentný prístup v súlade s európskymi princípmi,“ doplnil Mitrík.

Exminister pôdohospodárstva však tieto obvinenia odmieta, keďže rovnaké hodnotenie sa používa aj v rezorte zdravotníctva či dopravy. „Rád by som upozornil, že aktuálna ministerka pôdohospodárstva bola za bývalej vlády šéfkou Slovenského pozemkového fondu a ako taká bola súčasťou širšieho vedenia ministerstva. Nerozumiem preto kritike. Podľa mňa má aktuálna kauza slúžiť na prekrytie faktu, že nie je spustená elektronická pokladnica, cez ktorú sa majú vyplácať priame platby našim poľnohospodárom, čo pokladám za vážny problém,“ dodal Jahnátek, podľa ktorého nové vedenie vyvolalo umelú krízu, ktorá v skutočnosti neexistuje. Podľa informácií redakcie Pravda PPA zamestnáva zhruba 576 ľudí. Podľa Zákonníka práce je možné škodu zosobniť, ale len za určitých okolností a maximálne do výšky štyroch platov zamestnanca.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #ministerstvo hospodárstva #Poľnohospodárska platobná agentúra