Ukrajina schválila rozpočet, má šancu na ďalšie peniaze od MMF

Ukrajinský parlament v stredu schválil návrh štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý počíta s udržaním deficitu na troch percentách hrubého domáceho produktu (HDP), ako vyžadujú podmienky úverovej pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF).

21.12.2016 09:40
debata (42)

Týmto krokom sa tak Ukrajine zvýšili šance na získanie ďalšej časti pomoci od MMF. Návrh rozpočtu je založený na predpoklade, že tempo rastu HDP sa v budúcom roku zrýchli na tri percentá z predpokladaného jedného percenta v roku 2016. Inflácia by sa mala spomaliť na 8,1 percenta z tohtoročných 12 percent.

Prieťahy pri schvaľovaní rozpočtu na budúci rok brzdili uvoľnenie plánovanej splátky 1,3 miliardy dolárov z úverovej pomoci MMF, čo viedlo k poklesu devízových rezerv Ukrajiny pod cieľovú úroveň tamojšej centrálnej banky. MMF v novembri uviedol, že Ukrajina musí schváliť vhodný rozpočet a zvýšiť úsilie v boji proti korupcii, aby si zabezpečila ďalšie peniaze z úverovej pomoci.

Ukrajina sa následkom zlého hospodárenia a konfliktu s proruskými separatistami na východe krajiny dostala na pokraj štátneho bankrotu. Menový fond preto predvlani schválil program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovom objeme 17,5 miliardy dolárov.

Vyplácanie peňazí ale komplikuje pomalá realizácia reforiem. Ukrajinský parlament stále neschválil niektoré opatrenia, ktoré MMF navrhuje, napríklad dôchodkovú reformu alebo ukončenie moratória na predaj súkromnej pôdy.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina