Lagardeová zostane v čele MMF, po verdikte súdu dostala dôveru

Vedenie Medzinárodného menového fondu (MMF) znovu vyslovilo plnú dôveru svojej šéfke Christine Lagardeovej.

20.12.2016 01:36
debata (45)

Urobilo tak po pondelkovom rozhodnutí francúzskeho súdu, podľa ktorého bývalá ministerka kvôli svojej nedbanlivosti pripravila francúzsky štát o peniaze. Lagardeová oznámila, že sa proti verdiktu súdu nemieni odvolať, informovala agentúra Reuters.

Francúzsky súd v pondelok rozhodol, že sa bývalá ministerka hospodárstva, financií a zamestnanosti Lagardeová dopustila nedbanlivosti, v dôsledku ktorej vznikla štátu škoda. Z osobného obohatenia na úkor štátu ju obžaloba nevinila. Trest súd šéfke MMF neuložil. Hrozil jej pritom až roka väzenia a pokuta. Nedostane ani záznam do trestného registra.

„Usvedčil ma z nedbanlivosti, ale bez trestu, bez sankcie, bez záznamu rozhodnutia,“ uviedla Lagardeová. „Nie som s tým spokojná, ale sú chvíle, kedy človek musí jednoducho prestať, obrátiť list a pokračovať ďalej v práci s tými, ktorí do neho vložili svoje nádeje,“ dodala vo vyhlásení, ktoré predniesla novinárom vo Washingtone.

Povedala tiež, že sa nebude proti rozhodnutiu súdu odvolávať a že sa teraz sústredí na misiu na čele MMF.

Pred vynesením rozsudku sa uvažovalo, že Lagardeová v prípade svojho usvedčenia z čela medzinárodnej organizácie odíde. Vedenie MMF jej ale v pondelok vyjadrilo „plnú podporu“ a ocenilo jej „vynikajúce vedúce schopnosti“.

Lagardeová bola obžalovaná kvôli spornej arbitráži z roku 2008, ktorú v čase pôsobenia vo francúzskej vláde povolila a ktorá dopomohla kontroverznému podnikateľovi ku 403 miliónom eur zo štátnej pokladnice.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Christine Lagardeová