Americký dolár má prevalcovať euro

Spoločná európska mena môže byť už budúci rok slabšia ako americký dolár. Za Atlantickým oceánom sa pre dobré hospodárske výsledky definitívne končí éra lacných peňazí a svet sa musí pripraviť na silnejší dolár. Cestu k posilňovaniu hlavnej svetovej meny odštartovala americká centrálna banka zvýšením základnej úrokovej sadzby.

16.12.2016 13:30
donald trump, usa, dolár, prezident Foto:
Dolár silnie aj vďaka ohláseným investičným projektom a znižovaniu korporátnych daní v USA, ktoré sľubuje novozvolený americký prezident Donald Trump.
debata (147)

Po zvýšení o štvrť p'ercentuálneho bodu sa cieľové pásmo ponovom nachádza v rozmedzí 0,5 až 0,75 percenta. V USA sa končí aj éra lacných pôžičiek. Silná americká ekonomika si to podľa Fedu môže dovoliť. V eurozóne, naopak, pokračuje tlačenie peňazí až do decembra 2017 a starý kontinent stále čaká na výraznejší ekonomický rast.

„V budúcom roku plánujeme základnú úrokovú sadzbu zdvihnúť trikrát,“ uviedla šéfka americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenová. Trh pritom v budúcom roku počítal len s dvoma zdvihnutiami základnej úrokovej sadzby a bezprostrednou reakciou bolo posilňovanie dolára oproti euru. Vo štvrtok ráno sa jedno euro dalo vymeniť za 1,047 dolára. To bol pre americkú menu najsilnejší kurz za posledných 14 rokov a dolár v posilňovaní pokračoval aj v priebehu dňa. V čase uzávierky denníka Pravda sa 1 euro vymieňalo za 1,042 dolára.

„Dolár môže byť už v budúcom roku silnejší ako euro, ak americký Fed dodrží svoj plán a naozaj trikrát zdvihne hlavnú úrokovú sadzbu,“ povedal menový analytik spoločnosti TRIM Broker Ronald Ižip. Obchodná výmena medzi Spojenými štátmi americkými a Európskou úniou predstavuje sumu okolo 790 miliárd eur. "Väčšina ekonómov sa prikláňa k názoru, že slabšie euro pomôže k zvýšeniu exportu do Spojených štátov amerických. Na druhej strane, európska ekonomika sa vo veľkom financuje dolárom a problém môžu mať napríklad banky. Tie totiž po oslabení eura budú musieť zaplatiť viac za splatenie svojich dolárových dlhov,“ dodal Ižip. V amerických dolároch sa na svetových trhoch predáva aj ropa a slabšie euro tak popri už tak drahšej rope povedie k ďalšiemu zvyšovaniu cien pohonných hmôt.

"S oslabovaním eura to nakoniec nemusí byť až také razantné. Fed aj v tomto roku počítal s viacerými zdvihnutiami základnej úrokovej sadzby a nakoniec tak spravil len raz. Pre príliš veľa ekonomických rizík vo svete sa podľa nás podobný scenár zopakuje aj v roku 2017 a euro nakoniec zostane na podobných hodnotách ako dnes,“ povedala česká ekonómka zo spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová. V budúcom roku napríklad hrozia otrasy, ak sa k moci dostane francúzska politička Marine Le Penová. Nad svetovým hospodárskym rastom stále visí hrozba krachu európskych bánk. Veľké finančné problémy stále majú talianske banky a Deutsche Bank. Navyše novozvolený americký prezident Donald Trump stále trvá na zavedení obchodných ciel na tovar dovezený z Číny a Mexika. Prijatie odvetných opatrení môže spustiť ekonomickú vojnu, ktorá najviac postihne ekonomiky zamerané na vývoz, teda aj Slovensko.

V Spojených štátoch amerických sa aktuálna nezamestnanosť pohybuje na rekordne nízkej úrovni 4,6 percenta. Navyše nový prezident Donald Trump sľubuje po nástupe do úradu razantné zníženie firemných daní z 35 na 15 percent a veľké investície do obnovy letísk, diaľnic aj železníc. Americkej ekonomike tak hrozí prehriatie spojené s prudkým rastom cien. Aj v snahe vyhnúť sa rýchlemu zdražovaniu tovarov a služieb začala americká centrálna banka Fed dvíhať úroky. Zdraženie pôžičiek spôsobené vyššími úrokmi totiž ľuďom aj firmám necháva menej peňazí na míňanie a spomaľuje rast spotreby.

V Európskej únii jednotlivé vlády stále riešia problémy s vysokou nezamestnanosťou a so slabým hospodárskym rastom. Európska centrálna banka preto každý mesiac natlačí 80 miliárd nových eur do 19 ekonomík eurozóny. Základná úroková sadzba je na nule a zatiaľ sa počíta len s miernym obmedzením tlačenia peňazí. Od marca budúceho roka totiž klesne objem natlačených eur z 80 na 60 miliárd za mesiac. Tlačenie peňazí sa v Európe spustilo v marci 2015 a koniec je plánovaný v decembri 2017. Za ten čas sa v ekonomike eurozóny ocitne 2,28 bilióna nových eur.

Americká centrálna banka prestala už pred pár rokmi tlačiť doláre a momentálne zdvíha základné úrokové sadzby. Práve prudké dvíhanie úrokov odštartovalo v roku 2009 najväčšiu hospodársku krízu sprevádzanú krachom americkej banky Lehman Brothers. V tom čase totiž príliš veľa Američanov nezvládalo splácať svoje hypotéky, čo viedlo k strate hodnoty z nich vytvorených cenných papierov, ktoré vlastnili banky po celom svete. Podobné riziko dnes nehrozí vzhľadom na dobrú kondíciu americkej ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #USA #dolár #úrokové sadzby #Donald Trump