Európsky navigačný systém Galileo je pripravený na štart

Európsky navigačný systém Galileo začne vo štvrtok 15. decembra poskytovať prvé služby používateľom.

14.12.2016 16:00
debata (15)

Galileo predstavuje výkonnejšiu a pritom kompatibilnú obdobu amerického systému GPS. Úplne funkčný by mal byť v roku 2020 s celkom 30 satelitmi.

Podpredseda komisie zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič povedal, že geolokácia je ústredným prvkom prebiehajúcej digitálnej revolúcie, ktorá prináša nové služby meniace náš každodenný život.

„Systém Galileo desaťnásobne zvýši presnosť geografickej lokalizácie a umožní vznik novej generácie technológií založených na tejto lokalizácii, ako sú napríklad autá bez vodiča, hybridné zariadenia alebo služby inteligentných miest,“ uviedol Šefčovič. Vyzýva preto európskych podnikateľov, aby nečakali a inovovali.

Základné údaje o projekte

Galileo, európsky autonómny globálny satelitný polohový systém (GNSS), má byť civilnou obdobou primárne vojenských systémov, amerického NAVSTAR GPS a ruského GLONASS.

Kvalitnejšie má pokryť aj oblasti na severe Európy, kde je použitie GPS obmedzené. Galileo ale bude využívať aj existujúce družice amerického a ruského systému.

Jeho výstavbu zaisťujú štáty EÚ prostredníctvom Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a ďalších inštitúcií. Pôvodne plánovaný rok spustenia 2010 bol zmenený najskôr na 2018, plný počet 30 družíc je plánovaný na rok 2020.

Oproti ostatným systémom má byť Galileo presnejší (na jeden až dva metre), a to vďaka revolučným atómovým hodinám – prvýkrát vo vesmíre použije vodíkove hodiny, ktoré sú oproti doposiaľ používaným rubídiovým štvornásobne presnejšie.

Galileo bude systémom aktívnym, teda družice budú schopné signály nielen vysielať, ale aj prijímať – čo sa využije pri pátracích akciách, keď nájdený objekt dostane informáciu, že pomoc je už na ceste.

V rámci systému bude na troch obežných dráhach po deviatich družiciach. Ďalšie tri satelity, obiehajúce okolo Zeme, budú plniť funkciu rezervy pre prípad poruchy niektorého z 27 aparátov.

Galileo bude vysielať päť druhov signálov – zdarma dostupný verejný (na použitie najmä ako navigácia pre vodiča), kódovaný pre komerčné účely (napríklad pre zameriavanie pozemkov geodetov či mýto systémy), certifikovaný signál pre navigáciu lietadiel, šifrovaný pre špecifických používateľov (napríklad vládne úrady) a signál pre pátracie a záchranné akcie.

Fungovanie systému: satelitný signál budú prijímať asi tri desiatky pozemných monitorovacích staníc, ktoré budú určovať vzdialenosť družíc voči stanici a informácie ďalej odovzdajú do hlavnej riadiacej stanice (v nemeckom Oberpfaffenhofene a talianskom meste Fucine). Tam sa vypočítajú presné údaje dráh satelitov, ktoré sa s korekciami atómových hodín pre každú z družíc odošlú do staníc pre komunikáciu s družicami, odkiaľ sa minimálne raz denne odošlú na jednotlivé satelity. Z družíc sa potom vysielajú presné údaje k používateľovi.

Vybudovanie Galilea má úniu vyjsť na zhruba sedem miliárd eur. Prevádzkové náklady po spustení systému sa ročne odhadujú na 800 miliónov eur. Pôvodne sa predpokladalo, že na vybudovanie prispeje konzorcium veľkých európskych firiem. To ale kvôli obavám o ziskovosť od projektu odstúpilo, takže EÚ v roku 2007 rozhodla financovať projekt z únijných prostriedkov.

Zákazku na výrobu prvých 14 satelitov získala nemecká OHB System AG, francúzska Arianespace zaisťuje ich vynesenie do vesmíru a talianska ThalesAleniaSpace poskytuje systémovú podporu. Údržbu satelitov má na starosť britská firma Astrium.

Vývoj projektu

7. decembra 1999 – EÚ odsúhlasila začatie štyroch výskumných štúdií, ktoré umožnia vytvorenie Galilea. 28. decembra 2005 a 27. apríla 2008 – Do vesmíru vypustili dva prieskumné satelity Galilea. 8. decembra 2010 – Ministri dopravy EÚ potvrdili, že administratívne časť Galilea bude sídliť v Prahe. 21. októbra 2011 – Na obežnú dráhu vyniesli prvé dve družice Galilea. Ďalšia dvojica nasledovala 12. októbra 2012. 12. marca 2013 – Galileo zameral svoj prvý cieľ s presnosťou na desať až 15 metrov, čo bolo v súlade s očakávaním. 22. augusta 2014 – Ďalšia dvojica vyslaných satelitov najskôr nedosiahla predpokladanú obežnú dráhu, neskôr museli byť uskutočnené opravné manévre. V septembri 2015 už bolo na obežnej dráhe celkom desať satelitov. 24. mája 2016 – Galileo rozšíril svoju sieť satelitov na obežnej dráhe na 14. 17. novembra 2016 – Sieť satelitov na obežnej dráhe bola rozšírená na 18, teda skoro dve tretiny z plánovaného počtu 30. 15. decembra 2016 – Galileo má začať poskytovať prvé služby.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #navigácia #Galileo