Český premiér nevidí priestor na zníženie odvodov

V ďalších rokoch nebude v Česku priestor na zníženie odvodov na sociálne poistenie, tvrdí český premiér Bohuslav Sobotka.

13.12.2016 09:04
debata (1)

Dôvodom je starnutie populácie, a tým pádom vyššie nároky na výplatu dôchodkov. Premiér Sobotka (ČSSD) to v pondelok povedal novinárom v Českom Těšíne. Ekonómovia oslovení ČTK uviedli v reakcii na daňové návrhy ČSSD, že zvýšenie progresívneho zdanenia navrhované sociálnymi demokratmi Česko nepotrebuje a že väčším problémom je vysoké daňové zaťaženie práce, teda vysoké odvody na sociálne poistenie, alebo zložitosť daňového systému.

„Myslím si, že keď sa pozrieme na to, ako starne populácia, potrebujeme zvýšiť valorizáciu penzií. Domnievam sa, že nie je možné, aby sme podkopali systém sociálneho zabezpečenia tým, že by sa znižovali odvody firiem na sociálne poistenie,“ uviedol premiér. Dôchodkový účet je podľa neho už dnes v deficite. „Aj keď máme vysokú mieru zamestnanosti, i tak v najbližších rokoch nebude priestor, aby sa znižovali sociálne odvody,“ dodal.

Zdanenie práce, teda daň z príjmu vrátane odvodov na sociálne a zdravotné poistenie, podľa analytika ČSOB Petra Dufka patrí k najvyšším v Európe.

"V skutočnosti však ČR žiadne navýšenie daňovej progresie nepotrebuje. Sme jednou z najviac rovnostárskych krajín na svete a miera daňovej progresie je v medzinárodnom porovnaní skromná. Oveľa pálčivejším problémom je vysoké daňové zaťaženie práce. Objem sociálnych odvodov v pomere k HDP je v Česku jeden z najvyšších v hospodársky vyspelom svete, "uviedol napríklad hlavný ekonóm Roklen Lukáš Kovanda.

Premiér Sobotka (ČSSD) cez víkend uviedol, že nastavenie českého daňového systému vyhovuje veľkým a bohatým. Cieľom ČSSD je podľa neho základná reforma smerom k progresii. Konkrétne parametre chce sociálna demokracia predstaviť na jar budúceho roka. Daňová progresia všeobecne znamená, že ľudia odvádzajú na dani z príjmu tým viac peňazí, čím vyššie majú príjmy.

Poistné na sociálne zabezpečenie v Česku patrí k najvyšším na svete. U priemernej mesačnej mzdy sú náklady na sociálne poistenie v porovnaní s ďalšími štátmi v norme, ale pri príjmoch okolo 50 000 Kč za mesiac patrí ČR medzi najdrahšie krajiny, uviedla tento rok v auguste daňová spoločnosť TaxVision.

Poistné odvádzané zamestnávateľom je v Česku 34 percent. Zamestnávatelia platia z hrubej mzdy 25 percent na sociálne a deväť percent na zdravotné poistenie. Navyše ešte platí zamestnanec odvody na sociálne poistenie 6,5 percenta z hrubej mzdy a 4,5 percenta na zdravotné. Vo Švajčiarsku pritom zamestnávatelia platia len necelých osem percent, v Británii 14 percent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Česko #odvody