Príspevky do druhého piliera stúpnu

Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa od začiatku budúceho roka zvýši zo 4 % na 4,25 % hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO).

12.12.2016 15:02
debata (14)

Sadzba do druhého piliera sa bude zároveň od budúceho roka každoročne zvyšovať o 0,25 percen­tuálneho bodu až do roku 2024, kedy dosiahne 6 % z vymeriavacieho základu. Sadzba poistného na starobné poistenie do prvého piliera sa bude zároveň v tomto období adekvátne znižovať tak, aby v úhrne so sadzbou povinných príspevkov do II. piliera zostala vo výške 18 % z vymeriavacieho základu. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

To, že sa bude sadzba do druhého piliera od roku 2017 postupne zvyšovať zo 4 % na 6 % hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu SZČO, schválil parlament ešte v auguste 2012, teda počas druhej vlády Roberta Fica. Išlo o pozmeňujúci návrh vtedajšieho opozičného poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), ktorý podporili aj poslanci Smeru-SD. Súčasťou vtedajšej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení totiž bolo zníženie príspevkovej sadzby do sporivého piliera z 9 % na 4 % s účinnosťou od septembra 2012.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier