Krajiny mimo kartelu OPEC sa pridali k obmedzeniu ťažby ropy

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa prvýkrát za 15 rokov dohodla na spoločnom obmedzení ťažby s ťažiarmi, ktorí sú mimo nej. Dvanásť nečlenských krajín na sobotňajšom stretnutí vo Viedni sľúbilo znížiť od januára svoju produkciu celkom o 558 000 barelov denne, oznámil kartel OPEC po skončení stretnutia. Dohoda je reakciou na viac ako dvojročné obdobie nízkych cien ropy.

10.12.2016 16:10
debata (17)

Generálny tajomník OPEC Mohammed Barkindo už dopoludnia pred začatím rokovaní povedal, že dohoda medzi OPEC a ostatnými ťažobnými krajinami na obmedzení ťažby a podpore cien bude historická a bude prvým takýmto dojednaním od roku 2001.

„Je to absolútne historická schôdzka … Podporí to svetovú ekonomiku a niektorým krajinám OECD to pomôže k dosiahnutiu ich inflačných cieľov,“ povedal Barkindo.

Šéf kartelu sa odvolával na to, že obmedzenie ťažby výrazne zvýši ceny ropy, čo v mnohých vyspelých krajín zdvihne infláciu. Tá je už niekoľko rokov hlboko pod inflačnými cieľmi centrálnych bánk.

Ceny ropy v reakcii na dohodu OPEC o obmedzení ťažby vzrástli o viac ako 15 percent a zaznamenali najprudší týždenný nárast od roku 2009. Tento týždeň ale ceny z maxím o niekoľko percent zostúpili, pretože na trhu sa objavila skepsa voči napĺňaniu dohody.

Kartel OPEC sa minulý týždeň dohodol na vlastnom znížení ťažby ropy o 1,2 milióna barelov na 32,5 milióna barelov denne, aby obmedzil nadbytočné dodávky na trh a podporil cenu suroviny.

OPEC zároveň pracoval na tom, aby sa popredné nečlenské ťažobné krajiny k jeho kroku pripojili a znížili produkciu o ďalších zhruba 600 000 barelov denne. Rusko už minulý týždeň uviedlo, že ťažbu zníži o približne 300 000 barelov den­ne.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC