Priemysel v októbri rástol 3,4 % tempom

Dynamika priemyslu na Slovensku v októbri mierne spomalila. Rast priemyselnej produkcie sa totiž po očistení o vplyv počtu pracovných dní oproti septembru znížil o 0,7 percentuálneho bodu na 3,4 %.

09.12.2016 10:15
debata

Vývoj ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 6,1 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5 % a v priemyselnej výrobe o 3,2 %. V medzimesačnom porovnaní po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v októbri oproti septembru klesla o 0,5 %.

V rámci samotnej priemyselnej výroby v októbri najvýznamnejšie medziročne rástla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,4 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,9 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií o 6,6 % a vo výrobe elektrických zariadení o 6,9 %. Celkovú produkciu ovplyvnil pokles v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 16,6 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 6,4 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 21,9 %.

V priemere za prvých desať mesiacov tohto roka produkcia v priemysle na Slovensku medziročne vzrástla o 3,5 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 3,8 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,5 %. Produkcia naopak klesla v ťažbe a dobývaní o 2,6 %.

V samotnej priemyselnej výrobe oproti prvým desiatim mesiacom vlaňajška najvýznamnejšie rástla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 8,4 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií o 7,3 %, výrobe elektrických zariadení o 11 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 5,1 % a vo výrobe strojov a zariadení o 3,4 %. Produkcia naopak klesla vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,4 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 2,8 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 4,1 %, ťažbe a dobývaní o 2,6 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 2,5 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel