McDonald's presunie mimoamerické sídlo z Luxemburska do Británie

Americký reťazec reštaurácií s rýchlym stravovaním McDonald's presunie svoje daňové sídlo pre zahraničné operácie z Luxemburska do Británie.

08.12.2016 19:36
debata (3)

Tam tiež v rámci reorganizácie vytvorí novú holdingovú spoločnosť, ktorá bude zastrešovať mimoamerické aktivity spoločnosti, oznámil vo štvrtok McDonald's.

Nová holdingová spoločnosť bude zhromažďovať väčšinu zahraničných príjmov McDonald's z li­cencovania svojej značky a ďalších aktív duševného vlastníctva a bude z týchto príjmov platiť britskú daň zo zisku. Britániu si hamburgerový reťazec vybral podľa svojich slov preto, že v Londýne už má „značný počet zamestnancov“.

Britská BBC pripomína, že Európska komisia začala pred rokom vyšetrovať daňové dohody medzi Luxemburskom a McDonald's. Podľa Bruselu Luxembursko firme poskytovalo výhodný daňový režim, ktorý bol v rozpore s pravidlami EÚ o štátnej pomoci.

Britská sadzba dane z firemných ziskov je teraz 20 percent a vláda ju do konca desaťročia plánuje znížiť na 17 percent, čo by bola najnižšia sadzba v rámci krajín G20. Hovorca McDonald's ale povedal, že presun daňového sídla nemá nič spoločné s úrovňou zdanenia v krajine a že jeho cieľom je zvýšenie efektívnosti operácií, zníženie nákladov a zvýšenie flexibility.

V júli firma oznámila, že v Británii do konca budúceho roka vytvorí 5000 pracovných miest. McDonald's tým dal najavo, že júnové referendum o odchode krajiny z EÚ na jeho plány nemalo vplyv.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Luxembursko #McDonald's