Letisko Piešťany má zaplatiť mestu na daniach pol milióna eur

Mesto Piešťany vyzvalo spoločnosť Letisko Piešťany, a. s., na zaplatenie daňového nedoplatku vyše 518-tisíc eur.

08.12.2016 12:06
debata (4)

Ide o nedoplatok za daň z nehnuteľností za roky 2008 až 2016. Výzva obsahuje upozornenie, že ak spoločnosť do pätnástich dní nedoplatok nezaplatí, správca dane pristúpi k jeho vymáhaniu, čo môže znamenať daňovú exekúciu. Spoločnosť Letisko Piešťany, a. s., dostala výzvu len pár dní po tom, ako ju akcionári koncom novembra zachránili pred likvidáciou.

"V praxi táto výzva na zaplatenie daňového nedoplatku môže znamenať prvý krok k tomu, aby sa začalo s výkonom exekúcie, čo je v priamom rozpore s doterajšími vyhláseniami pre médiá zo strany minoritného akcionára (Mesta Piešťany, pozn. redakcie). Rovnako to nezakladá dôveru v udržanie letiska do konania valného zhromaždenia spoločnosti Letisko Piešťany, a. s., ktoré po vzájomnej dohode určili akcionári na 31. mája 2017,“ uviedol v stanovisku hovorca Trnavského samosprávneho kraja Patrik Velšic. Najväčším akcionárom Letiska Piešťany je Trnavský samosprávny kraj (59,31 %), ďalšími sú Mesto Piešťany (20,04 %) a ministerstvo dopravy (20,65 %).

Mesto Piešťany zaslalo Letisku Piešťany štandardnú výzvu, tak ako všetkým dlžníkom. Uviedla to hovorkyňa piešťanskej radnice Eva Bereczová s tým, že samospráva si len plní svoje povinnosti. "Mesto Piešťany pripravilo na rokovanie mestského zastupiteľstva 15. decembra materiál, ktorý rieši odpustenie dane z nehnuteľností na pozemky funkčne spojené so stavbami slúžiacimi verejnej doprave. Tento materiál už v pondelok 5. decembra odporučila na schválenie mestská rada. Mesto Piešťany teda realizuje kroky potrebné pre ďalšie fungovanie spoločnosti Letisko Piešťany, a.s.,“ skonštatovala Bereczová. Piešťany podľa nej exekútora do letiskovej spoločnosti neposielajú.

Mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti Letisko Piešťany, a. s., sa konalo 29. novembra. Jediným bodom programu mala byť likvidácia spoločnosti, čo by znamenalo koniec piešťanského letiska. Akcionári napokon zmenili program s cieľom hľadať ďalšie zdroje na zachovanie spoločnosti a letovej prevádzky. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš uviedol, že zachovanie letiska predpokladá zaistenie bezpečnej letovej prevádzky a nevytváranie ďalších dlhov a záväzkov. „V rozpore s týmto očakávaním poslalo mesto Piešťany iba dva dni po mimoriadnom valnom zhromaždení výzvu na zaplatenie nedoplatku dane z nehnuteľností. Ide teda o jasnú dvojtvárnosť v konaní zástupcov mesta Piešťany. Na jednej strane voči médiám a verejnosti, na druhej strane voči letisku,“ dodal Velšic.

Letisko Piešťany pred likvidáciou zachránila možnosť získať za určitých podmienok dotáciu 160-tisíc eur z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Tieto prostriedky stačia na zabezpečenie letovej prevádzky približne na tri mesiace. Okrem toho na poslednú chvíľu prišla ponuka piešťanskej spoločnosti Katex Technical Finans, ktorá prejavila záujem do letiska investovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko Piešťany