SOPK kritizuje vládu, že lepí dieru vo financiách daňami

Vláda znižuje deficit verejných financií zvýšenými daňovými príjmami a nie šetrením na výdavkovej strane.

05.12.2016 13:03
debata (4)

Na pondelkovej tlačovej besede na to upozornil predseda Ekonomického výboru Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Ladislav Vaškovič. Ako uviedol, približne 30 % dane z pridanej hodnoty pritom Slovensko nevyberie, čím je stále na chvoste Európskej únie. "Pri výbere daní je zlepšenie, ale osobitný dôvod na spokojnosť nie je,“ povedal. Upozornil tiež na to, že hrubý domáci produkt Slovenska dosahuje len približne 77 % priemeru krajín Európskej únie.

Pri miere nezamestnanosti sa Slovensko podľa Vaškoviča dostáva na úroveň okolo 9 %, čo je relatívne nízke číslo.

"Blížime sa však stále iba k tomu, čo tu bolo pred krízou v roku 2008,“ povedal. Takúto úroveň nezamestnanosti preto nepovažuje za „žiadne veľké víťazstvo“. Upozornil na to, že pri približne 300 tisíc nezamestnaných je na Slovensku 35 voľných pracovných miest. "Evidentne je nesúlad medzi hľadaním práce a jej poskytovaním,“ tvrdí šéf Ekonomického výboru SOPK.

Za pozitívny krok Vaškovič označil zníženie sadzby korporátnej dane z 22 % na 21 % a nárast paušálnych výdavkov pre samostatne zárobkovo činné osoby zo 40 % na 60 % spolu so zvýšením stropu na paušálne výdavky z 5 040 eur na 20 000 eur. Negatívne však SOPK vníma zrušenie stropu pri platení zdravotných odvodov, či zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na platenie sociálnych odvodov zo 4 290 eur na 6 181 eur.

Za negatívne opatrenia tiež Vaškovič označil zvýšenie odvodu pre firmy z regulovaných odvetví, či ponechanie mimoriadnych odvodov pre finančné inštitúcie. "Štát stráca na pozitívnych opatreniach 150 miliónov eur, na druhej strane však získava 330 miliónov eur,“ povedal Vaškovič.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet #deficit #SOPK