Európske akcie posilňujú, Talianska sa nezľakli

Európske akcie sa v pondelok vyšplhali na najvyššiu úroveň od konca októbra, a to napriek obavám z politickej nestability v Taliansku po neúspechu nedeľňajšieho referenda o reforme ústavy.

05.12.2016 12:17
debata (8)

Rozhodnutie talianskeho premiéra Mattea Renziho odstúpiť z funkcie síce dostalo pod tlak akcie talianskych bánk, tým sa však podarilo väčšinu počiatočných strát zmazať.

Paneurópsky akciový index STOXX 600 si okolo 11:00 SEČ pripisoval 1,3 percenta. K jeho rastu najväčšou mierou prispeli finančné spoločnosti. Ťažobné podniky zamierili nahor vďaka vyšším cenám medi, zatiaľ čo akcie automobilových firiem podporilo slabšie euro.

Index akcií talianskych bánk krátko po začatí obchodovania klesol až o štyri percentá kvôli obavám, že politická neistota naruší snahy o riešenie problémov s veľkým objemom nesplácaných úverov v talianskom bankovom systéme. Okolo 11:00 SEČ však tento index odpisoval iba 0,7 percenta, zatiaľ čo celoeurópsky bankový index vykazoval nárast o 1,2 percenta.

Renzi, ktorý stojí na čele talianskej vlády necelé tri roky, obhajoval reformu ústavy ako nutnú pre zjednodušenie fungovania politického systému krajiny, ktorá od roku 1945 zažila viac ako 60 vlád. Reforma mala posilniť Poslaneckú snemovňu a výrazne obmedziť vplyv Senátu, ktorý mal okrem iného prísť o možnosť zvrhnúť vládu a o vplyv na blokovanie zákonov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Matteo Renzi