Slovnaft je už jediným vlastníkom svojej elektrárne

Spoločnosť Slovnaft sa stala jediným akcionárom tepelnej elektrárne, ktorá sa nachádza v areáli bratislavskej rafinérie.

01.12.2016 16:08
debata

Z elektrárne vycúvala česká skupina ČEZ. Slovnaft podpísal v stredu zmluvy o kúpe 75,5-percentného podielu v spoločnosti CM European Power Slovakia, čím zvýšil svoj podiel na 100 %. Od spoločnosti ČEZ kúpila bratislavská rafinéria 24,5-percentný podiel a od firmy CM European Power, ktorá je spoločným podnikom ČEZ-u a MOL-u zvyšných 51 %.

„Nenaplnili sa pôvodné zámery tohto spoločného projektu s MOL, ktorý predstavoval spoločnú výstavbu paroplynových elektrární v štyroch štátoch strednej a juhovýchodnej Európy v Maďarsku, Slovensku, Chorvátsku a v Slovinsku. Prvá významná investícia mala byť plánovaná výstavba dvoch paroplynových cyklov v rafinérii v Bratislave a v maďarskej rafinérii Százhalombatta. Z dôvodu následného prepadu cien elektriny a emisných povoleniek sa dané investície nerealizovali. Firma tak nenaplnila svoj zámer a tak predávame svoj podiel späť MOL-u,“ zdôvodnil kroky ČEZ-u hovorca Ladislav Kříž s tým, že česká energetická skupina sa chce v zahraničí sústrediť na rozvoj obnoviteľných zdrojov energií.

Spoločnosť CM European Power Slovakia je majiteľom a prevádzkovateľom tepelnej elektrárne v areáli Slovnaftu, ktorá zásobuje bratislavskú rafinériu teplom a elektrinou. Elektráreň má inštalovaný výkon 174 megawattov. V minulom roku vyrobila elektráreň 370 gigawatthodín elektriny a vyše 4 500 terajou­lov tepla.

Ako prvý priniesol informáciu o akvizícii Slovnaftu český portál e15.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft