Ropné štáty sa dohodli na obmedzení ťažby, ceny ropy rastú

Zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa na stredajšom stretnutí vo Viedni dohodli na znížení ťažby o 1,2 milióna barelov na 32,5 milióna barelov denne.

30.11.2016 19:30
debata (66)

Informoval o tom katarský minister energetiky a prezident OPEC Muhammad Sálih Sadá. Ide o prvé obmedzenie produkcie kartelu od roku 2008. Ceny ropy sa v reakcii na dohodu vydali prudko nahor. Severomorský Brent sa tak po dlhšej dobe vrátil nad 50 dolárov za barel.

Dohoda podľa prezidenta OPEC nadobudne účinnosť v januári. Sadá uviedol, že Saudská Arábia, ktorá je kľúčovým členom kartelu, zníži ťažbu o 486 000 barelov denne. Upozornil tiež, že Indonézia sa namiesto pripojenia k dohode o znížení ťažby rozhodla pozastaviť svoje členstvo v OPEC.

Rusko, ktoré nepatria medzi členov OPEC, je podľa prezidenta kartelu pripravené znížiť ťažbu o 300 000 barelov denne. Saudská Arábia aj Rusko v súčasnosti ťažia vyše desať miliónov barelov denne.

„Rusko je pripravené pripojiť sa k dohode,“ uviedol Novak. „Rusko v prvej polovici roka 2017 postupne zníži ťažbu až o 300 000 barelov denne,“ dodal. Zároveň upozornil, že k zníženiu ťažby by sa mohli pripojiť aj ďalšie krajiny mimo OPEC.

Podľa zástupcu Kataru sa 9. decembra uskutoční rokovanie OPEC s nečlenskými ťažobnými krajinami, ktoré vraj súhlasili so znížením produkcie o spolu 600 000 barelov denne. Celkovo by tak ťažba ropy mohla klesnúť o 1,8 milióna barelov denne, čo zodpovedá takmer dvom percentám celosvetovej produkcie.

„Domnievam sa, že dnešok je skvelým dňom pre trh s ropou aj pre odvetvie ropy,“ povedal po dosiahnutí dohody saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih. „Mal by to byť skvelý deň aj pre svetovú ekonomiku. Myslím si, že to podporí rast svetovej ekonomiky,“ dodal.

Cena severomorskej ropy Brent sa v stredu okolo 19:30 SEČ nachádzala tesne nad 50 dolármi za barel. Pripisovala si tak zhruba osem percent. V utorok sa kvôli neistote ohľadom dosiahnutia dohody prepadla o takmer štyri percentá.

„Nervozita pred posledným novembrovým dňom rozhýbala trh a cena ropy klesli ku 46 dolárom za barel. Dnešné viedenské rozhodnutie vracia ropu späť k úrovni 50 dolárov,“ komentoval správu analytik záložne Creditas Roman Koděra.

Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom po prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. Neskôr síce časť strát zmazali, ďalej ale zostávajú hlboko pod úrovňami z prvej polovice roku 2014, keď výrazne presiahli 100 dolárov za barel.

„OPEC ukázal skeptikom, že nie je mŕtvy. Tento krok urýchli proces obnovovania rovnováhy na trhu a odbúravanie nadbytočných dodávok ropy,“ povedala podľa agentúry Reuters analytička Amrita Senová z poradenskej spoločnosti Energy Aspects.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC