Energie zlacnejú. Klesnú ceny elektriny, plynu aj tepla

Náklady na energie pre slovenské domácnosti a podnikateľov v budúcom roku klesnú. Ako informoval predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík, klesne priemerná cena elektriny, zemného plynu i tepla.

30.11.2016 18:10
debata (24)

Koncová cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2017 zlacnie medziročne v priemere o 4,30 %. Priemerné ceny zemného plynu pre domácnosti sa medziročne znížia približne o 2,6 %, v prípade dodávky tepla to bude pokles priemerne o 6 %. Úrad zdôrazňuje, že ide o priemerné hodnoty, ktoré sa môžu v jednotlivých tarifách odlišovať.

Pokles cien elektriny pritom nie je podľa Holjenčíka iba dôsledkom situácie na veľkoobchodných trhoch. Práve naopak, cena komodity v posledných mesiacoch podľa neho rastie. Dôležitým faktorom bolo preto aj zreálnenie nákladov na prenos a distribúciu, tak ako to vyplýva z prijatej regulačnej politiky a najmä zapracovanie výsledkov hĺbkovej kontroly majetku distribučných spoločností, ktorú úrad v tomto roku vykonal. "Vďaka tejto fyzickej kontrole majetku, ktorá svojím rozsahom nemala obdobu v EÚ, sa pri cenotvorbe na rok 2017 mohol už v plnom rozsahu premietnuť skutočný stav hodnoty majetku distribučných spoločností, čo sa aj odrazilo v cenách za sieťové služby,“ uviedol Holjenčík.

Pri distribúcii sa zásadne zmenila štruktúra taríf, ktorá odráža reálne spotreby v jednotlivých odberoch a zároveň rešpektuje už aj nasadzovanie inteligentných meracích systémov. Náklady na spotrebu sa preto môžu meniť v závislosti od dodávateľa, ale aj distribútora. Novinkou na trhu s elektrinou je pre slovenské domácnosti zavádzanie inteligentných meracích systémov, čo umožní odberateľom efektívnejšie strážiť si vlastnú spotrebu.

V prípade veľkých priemyselných odberateľov sa podľa Holjenčíka podarilo objektivizovať skutočné náklady za prenos a distribúciu elektriny. V praxi to bude v roku 2017 znamenať pre veľké priemyselné podniky zníženie poplatkov a pokles priemernej ceny distribúcie medziročne o 16,44 % na napäťovej úrovni VN a o 0,42 % na napäťovej úrovni VVN.

Zlacnenie priemernej ceny elektrickej energie pritom mohlo byť podľa Holjenčíka ešte výraznejšie, keby sa do štruktúry koncovej ceny nepremietla tarifa za prevádzkovanie systému (TPS). Tá zahŕňa predovšetkým štátnu podporu výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov (OZE) v zmysle nariadení príslušnej legislatívy EÚ. Oproti minulému roku TPS pravdepodobne stúpne. „TPS pôjde zrejme hore len preto, že pokles cien elektriny na trhoch bol výrazný a masa výrobcov sa preto presunula do obnoviteľných zdrojov. A platí logické pravidlo, že čím je nižšia cena elektriny na trhu, tým vyšší je doplatok pre výrobcov z OZE a teda tým vyššia je aj TPS,“ vysvetľuje predseda úradu.

Znížia sa aj náklady domácností za dodávku zemného plynu. Priemerná koncová cena za dodávku plynu poklesne pri niektorých tarifách odberateľov oproti priemernej cene z roka 2016 asi o 2,6 %. Zároveň nové tarify za distribúciu plynu plne rešpektujú schválenú regulačnú politiku a príslušnú platnú legislatívu.

Aj v teplárenstve sa v budúcom roku očakáva pokles ceny. Úrad je aktuálne v procese finalizácie cenových konaní za výrobu, distribúciu a dodávku tepla. Zo schválených cien ako aj z podkladov prebiehajúcich konaní, úrad predpokladá pokles výslednej ceny a tým aj nákladov na teplo v roku 2017 v priemere o 6 %. Pokles sa dá očakávať najmä v prípade, ak sa teplo vyrába zo zemného plynu.

Na rok 2017 úrad stanovuje maximálne ceny vody ako dvojzložkové. Fixná zložka ceny sa stanoví na odberné alebo výpustné miesto vody podľa príslušnej tarifnej skupiny. Variabilná zložka ceny sa stanoví za meter kubický, pričom táto zložka ceny bude v budúcom roku priemerne o 6 % nižšia ako súčasná priemerná cena pitnej a odpadovej vody. Výsledkom teda je, že vo väčšine vodárenských spoločnostiach zostanú ceny vody v roku 2017 rovnaké ako v súčasnosti platné maximálne ceny. „Spolu priemerné vodné a stočné stúpne medziročne o 0,3 %, teda možno konštatovať, že ide o skutočne minimálny nárast,“ zdôrazňuje predseda úradu Jozef Holjenčík.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #plyn #teplo #elektrina