Počkajme so znížením ťažby ropy, prekvapujúco navrhujú Saudi

Saudská Arábia spochybnila neformálnu dohodu v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá by mala viesť k znížení terajšej úrovne ťažby až o milión barelov denne.

29.11.2016 12:43
debata (7)

Saudskoarabský minister ropného priemyslu Khalid al-Falih totiž uviedol, že namiesto redukcie ťažby by kartel mal počkať a nechať dopyt, aby zdvihol ceny nahor „bez intervencie zo strany OPEC-u.“

Postoj Saudskej Arábie zvyšuje pravdepodobnosť, že ropní ministri štrnástich členských krajín OPEC-u, ktorí budú rokovať v stredu, sa opäť nedohodnú na spoločných krokoch. Postoj Rijádu zároveň znova poukazuje na boj medzi Saudskou Arábiou a Iránom o vplyv. Rijád a Teherán sa sporia v otázke, kto by mal ťažbu obmedziť a v akom rozsahu. Irán totiž chce, aby produkciu OPEC-u znížilo obmedzenie ťažby v Saudskej Arábii.

Koncom roka 2014, kedy cena ropy klesla z úrovne nad hranicou 100 USD za barel, sa OPEC rozhodol neintervenovať. Členovia kartelu očakávali, že pre pokles cien ukončia produkciu firmy, ktoré s vysokými nákladmi ťažia ropu v USA. Globálny prebytok ropy však pretrváva. Teraz kartel chce opätovne získať časť svojej schopnosti ovplyvňovať ceny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC