USA sa po 60 rokoch stali čistým vývozcom zemného plynu

Spojené štáty sa stali za november čistým vývozcom zemného plynu. Podľa denníka The Wall Street Journal to plynie z údajov firmy S&P Global Platts.

29.11.2016 07:00
debata (40)

Americký vývoz plynu prekročil jeho dovoz na niekoľko dní už v septembri a do celomesačného čistého vývozu sa táto bilancia prehupla prvýkrát po takmer 60 rokoch.

USA vyvážali tento mesiac v priemere 210 miliónov kubických metrov plynu denne, o zhruba 12 miliónov kubíkov viac, než dovážali. Chladná zima v USA by v ďalších mesiacoch mohla vrátiť bilanciu do čistého dovozu, nárast vývozu je však vítanou správou pre odvetvie, ktoré teraz ťažia viac, než americkí odberatelia dokážu spotrebovávať. Prebytok zásob zrazil v marci ceny plynu v USA na 17-ročné minimum a aj napriek následnému oživeniu sú stále výrazne pod úrovňou z roku 2014, kedy sa začal prudký prepad cien ropy.

Od roku 2010 americký vývoz plynu vzrástol o viac ako 50 percent. Banka Citigroup odhaduje, že z USA sa bude do roku 2020 vyvážať až pätina ročnej spotreby. Podľa odhadu ministerstva energetiky USA bude krajina dovtedy tretím najväčším producentom skvapalneného zemného plynu (LNG) na svete za Austráliou a Katarom.

Najväčšími odberateľmi amerického plynu sú susedné krajiny Mexiko a Kanada. Vďaka novým plynovodom cez južnú hranicu sa dodávky do Mexika dostali v auguste na rekordné maximum a podieľali sa na americkej produkcii asi šiestimi percentami. Vývoz do Kanady je relatívne stabilný a podieľa sa na ťažbe plynu v USA asi 2,5 percenta.

Výrazne sa v americkej bilancii obchodu s plynom začína prejavovať vývoz LNG z nového terminálu Sabine Pass v Lousiane. Kapacita terminálu vzrástla od jeho februárového otvorenia na približne dvojnásobok, na 42 miliónov kubíkov denne.

Terminál Sabine Pass začal tento rok vo februári ako prvý a zatiaľ jediný v USA s vývozom LNG z bridlicového plynu. Firma Chénier Energy pri ňom plánuje uviesť v budúcom roku do prevádzky tretí závod na LNG a začne pripravovať štvrtú továreň.

Ešte v minulom desaťročí sa očakávalo, že Spojené štáty sa stanú veľkým dovozcom LNG, takzvaná „bridlicová revolúcia“ ale vďaka inováciám v ťažbe sprístupnila rozsiahla náleziská suroviny a ťažobné firmy začali s budovaním vývozných terminálov. Vďaka zdrojom z bridlíc Spojené štáty prudko zvýšili aj ťažbu ropy a na konci minulého roka Kongres zrušil dlhoročný zákaz vývozu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plyn