Najvýkonnejší superpočítač postavia Japonci

Japonská vláda zaplatí vývoj najrýchlejšieho superpočítača na svete, ktorý umožní domácim firmám zlepšiť konkurencieschopnosť na poli výskumu a vývoja. Uviedla to v piatok agentúra Reuters. Cieľom je vrátiť krajinu na špičku v oblasti technologických inovácií.

25.11.2016 13:44
debata

Japonsko vloží do projektu nevídaných 19,5 miliardy jenov. Prístroj dokáže spracovať za sekundu 130 biliárd výpočtov čiže 130 petaflop. Prekoná tak doterajšieho šampióna, čínsky Sunway Taihulight, ktorý zvláda len 93 petaflop.

„Pokiaľ vieme, nič rýchlejšieho neexistuje,“ povedal agentúre Reuters Satoši Sekiguči, generálny riaditeľ Japonského národného strediska pre priemyselnú vedu a technológie, kde počítač postaví.

Prístroj dokáže spracovať obrovské množstvo dát, ktoré umožnia automatizáciu v továrňach, vývoj áut bez vodiča, pokrok v robotike a lekárskych diagnózach. Čína používa svoj Sunway Taihulight pre predpoveď počasia, lekársky výskum a v oblasti priemyselného dizajnu. Japonské spoločnosti, ktoré zatiaľ museli podobné výpočty zverovať zahraničným firmám Google a Microsoft, budú superpočítač môcť používať za poplatok.

Od čias, keď sa Čína stala druhou najväčšou ekonomikou, vládne v Japonsku nostalgia po časoch, keď krajina hrala prím na poli technológií. Premiér Šinzó Abe volá po užšej spolupráci firiem, úradov a politikov. Nový superpočítač má návratu Japonska na vrchol technologických inovácií dopomôcť.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Japonsko #superpočítač