Čína vlani výrazne predbehla celý svet v žiadostiach o patenty

Čína zostáva v čele podávania patentových prihlášok a počas minulého roka ich ako jediná krajina sveta prvýkrát zaregistrovala viac ako milión.

24.11.2016 06:25
debata (2)

Uviedla to Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO). Ázijské krajiny sa na celkovom množstve žiadostí o patenty podieľali 62 percentami.

Celkovo vlani Číňania podali 1,01 milióna z celosvetového počtu 2,9 milióna patentových žiadostí. Prevažná väčšina z nich bola podaná u domáceho patentového úradu, pomaly ale narastá aj počet čínskych patentových prihlášok v zahraničí, uviedla WIPO.

Čínske patenty sa najviac týkajú telekomunikácií, elektrotechniky, počítačových a zdravotníckych technológií. „Robia teraz z inovácií ústredný bod svojej ekonomickej stratégie,“ povedal o Číne generálny riaditeľ WIPO Francis Gurry.

Počet podaných prihlášok vo svete vlani stúpol o 7,8 percenta. Spojené štáty skončili rovnako ako predvlani na druhom mieste s 526 296 žia­dosťami a Američania naďalej podávajú najviac patentových v zahraničí.

Za USA nasledovalo Japonsko a Južná Kórea. Z podaných žiadostí bývajú schvaľované v priemere dve tretiny, uviedla WIPO podľa agentúry Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #patent