Irán: Ak ťažbu obmedzíme všetci, cena ropy prudko stúpne

Cena ropy by mohla stúpnuť až na 55 dolárov za barel, ak budú s obmedzením ťažby súhlasiť všetci ťažiari, teda aj krajiny, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Uviedol to v sobotu iránsky minister ropného priemyslu Bižan Zangáne. Vyjadril tiež optimizmus z nadchádzajúcej schôdzky ropného kartelu OPEC.

20.11.2016 08:10
debata (20)

„Dostali sme pozitívne signály, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť dohody na stretnutí a som optimistický,“ vyhlásil v miestnej štátnej televízii Zangáne, ktorý sa predtým stretol s generálnym tajomníkom OPEC Mohammedom Barkindom.

Ak sa kartel dohodne na obmedzení ťažby, mala by podľa neho cena ropy rýchlo stúpnuť nad 50 dolárov za barel. Pokiaľ budú spolupracovať aj ďalšie krajiny, môže stúpnuť až na 55 dolárov. V piatok cena ropy Brent uzavrela na 46,86 dolárov za barel.

OPEC sa v septembri predbežne dohodol na prvom znížení ťažby za osem rokov, nezhody medzi členskými krajinami ale vyvolávajú pochybnosti, či sa túto dohodu podarí zrealizovať. Predbežná dohoda počíta so znížením ťažby na 32,5 milióna až 33 miliónov barelov denne. Členovia kartelu by podrobnosti plánu mali dojednať na oficiálnom zasadnutí 30. novembra vo Viedni.

Irán je hlavnou prekážkou pri dokončení dohody, pretože sa obmedzeniu ťažby bránia a nie je ochotný pristúpiť ani na zmrazenie ťažby na súčasnej úrovni. Zangání v sobotu zopakoval, že Irán aj naďalej chce zvyšovať ťažbu. Teherán chce výnimku z dohody, pretože sa snaží obnoviť svoj podiel na trhu po zmiernení sankcií západných krajín. Irán už niekoľkokrát uviedol, že je ochotný prestať zvyšovať ťažbu až vo chvíli, keď jeho ťažba stúpne na úroveň pred zavedením sankcií, teda na zhruba štyri milióny barelov za deň. V súčasnosti ťaží 3,85 milióna barelov, napísali agentúry AP a Reuters.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán #OPEC