Slováci si berú úvery ostošesť, druhým najvyšším tempom v únii

Slováci sa koncom roka zadlžujú rýchlejším tempom. Skonštatovala to Národná banka Slovenska (NBS), ktorá spotrebiteľom pripomína, že najmä v predvianočnom čase by mali byť obozretní a zvážiť, do akých zmluvných vzťahov vstupujú. Z údajov NBS tiež vyplýva, že Slovensko je v raste zadlžovania na druhom mieste v rámci Európskej únie.

15.11.2016 13:36
debata (9)

„Objem spotrebiteľských úverov, ktorý sa za posledné roky poskytol, nepretržite narastá. Celý objem nesplatených úverov v roku 2008 predstavoval približne štyri miliardy, dnes sme sa dostali na celkovú úroveň šiestich miliárd eur,“ povedal výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček.

Spotrebiteľské úvery podľa jeho slov už niekoľko rokov rastú dvojcifernými číslami. V septembri tohto roka celkový rast objemu spotrebiteľských úverov dosiahol 14,1 %, čo je druhý najrýchlejší rast v rámci Európskej únie.

Ako zároveň Dvořáček skonštatoval, najväčší rast v sektore poskytovania spotrebiteľských úverov zaznamenávajú banky, momentálne sa pohybujú na úrovni 60 až 80 % z celkového podielu poskytovaných úverov. Naopak, spotrebiteľské úvery poskytované lízingovými spoločnosťami a spoločnosťami splátkového predaja mierne klesajú. V roku 2008 boli na úrovni 43 %, v tomto roku sa pohybujú na úrovni jednej pätiny.

NBS zároveň vyzýva spotrebiteľov, aby boli v čase pred Vianocami ostražití, keď si budú chcieť zobrať bezúčelový úver.

„Zaznamenali sme situácie, keď bol zo strany veriteľa k bezúčelovému úveru ponúknutý ešte ďalší viazaný úver na dodatkovú službu, ale už nesúvisiacu so spotrebiteľským úverom,“ povedal riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS Roman Fusek.

V praxi to podľa neho znamená, že ak si klient chce od veriteľa požičať napríklad tisíc eur, veriteľ mu ich poskytne len v prípade, že si k peniazom zoberie ďalšiu službu vzdelávacieho alebo konzultačného charakteru. Klient takúto službu, ktorá môže stať napríklad 200 alebo 300 eur, potom môže financovať viazaným spotrebiteľským úverom. „Takúto praktiku považujeme za nekalú a za viazanie produktov, ktoré dovolené nie je,“ upozornil Fusek, pričom spotrebiteľov, ktorí sa s podobnou situáciou stretnú, vyzýva, aby o tom informovali NBS.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #NBS