ČESMAD kritizuje odvod pre poisťovne, boja sa zdraženia PZP

Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia kritizuje vládny návrh novely zákona o poisťovníctve, ktorý ma zaviesť 8-percentný odvod z neživotného poistenia.

14.11.2016 14:37
debata (1)

Právna úprava podľa dopravcov skôr či neskôr spôsobí, že poisťovne zvýšia ceny poistiek, aby mohli plniť svoje záväzky a nemuseli znížiť úroveň služieb. Ako v pondelok informovali zástupcovia ČESMAD, niektorí dopravcovia už dostali návrh zmlúv, v ktorých ceny boli ceny poistiek navýšené o 100 až 300 %.

"Na jednej strane súhlasíme s bojom poisťovní proti novele zákona a plne ich podporujeme, ale nemôžeme akceptovať takýto prudký nárast cien, pretože to výrazne negatívne ovplyvní podnikateľskú činnosť dopravcov, ktorí sú už aj tak v kritickej situácii,“ uviedol prezident združenia ČESMAD Slovakia Pavol Jančovič. Tento krok je podľa ČESMAD neférový, pretože poisťovne dopravcov v dostatočnom časom predstihu neupozornili, takže mali len minimálnu šancu na vzniknutú situáciu reagovať.

Združenie ČESMAD preto vládu vyzýva, aby liberalizovala trh s povinným zmluvným poistením s možnosťou poistiť sa v zahraničí za nižšie ceny. V prípade, že poslanci návrh novely zákona o poisťovníctve schvália, združenie ČESMAD avizovalo, že pristúpi k razantným krokom. Jedným z nich je vytvorenie veľkého poistného kmeňa všetkých dopravných spoločností, ktoré by poistila poisťovňa s najlepšou ponukou. Ako Jančovič potvrdil, ďalšou alternatívou je aj vytvorenie vlastného poisťovacieho subjektu v spolupráci s ďalšími partnerskými subjektmi.

„Daňovo-odvodové zaťaženia slovenských dopravných spoločností je druhé najvyššie v Európe a po navýšení sa dostane až na úroveň 60 %. Kým v okolitých štátoch dochádza k rozvoju tohto sektoru, na Slovensku sa pre nevyhovujúce podmienky rast zastavil,“ upozornili zástupcovia z ČESMAD. Jančovič zároveň pripomenul, že nákladné vozidla v minulom roku spôsobili len 3,7 % z celkového počtu viac ako 13 tisíc dopravných nehôd. Preto je podľa neho zvyšovanie cien zákonných poistiek neadekvátne a neopodstatnené.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poisťovňa #Česmad #povinné zmluvné poistenie