Deflácia na Slovensku spomalila tempo, ceny klesli o 0,3 %

Deflácia na Slovensku v októbri už tretí mesiac po sebe spomalila tempo a dosiahla najnižšiu úroveň od leta minulého roka. Spotrebiteľské ceny sa v medziročnom porovnaní znížili o 0,3 percenta po poklese o pol percenta v septembri, informoval v pondelok Štatistický úrad SR.

14.11.2016 10:04
debata (2)

Deflácia bola miernejšia, než odhadovali analytici. Ekonómovia predpokladali, že v októbri ceny tovarov a služieb v krajine klesnú oproti vlaňajšku o 0,4 percenta.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v októbri zvýšili o 0,2 percenta, zatiaľ čo v septembri stúpli o 0,1 percenta.

Spotrebiteľské ceny na Slovensku v medziročnom porovnaní klesajú nepretržite od konca roka 2014, defláciu zaznamenala krajina aj skôr.

Centrálna banka v poslednej prognóze zo septembra prehĺbila výhľad deflácie na tento rok. Návrat k inflácii očakáva až v budúcom roku.

Deflácia obvykle zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a firmy k odkladaniu investícií pre očakávanie nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť. Na Slovensku ale nezamestnanosť dosahuje dlhodobé minímá a krajina patrí v EÚ medzi štátmi s najrýchlejším rastom ekonomiky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia