S&P potvrdila ratingy Talianska

Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila Taliansku rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov na úrovni BBB-/A-3.

13.11.2016 21:11
debata

Výhľad dlhodobého ratingu je stabilný. Agentúra uviedla, že ratingy Talianska podporuje bohatá a diverzifikovaná ekonomika. Ratingy sú zároveň odzrkadlením názoru S&P, že talianska vláda postupne realizuje niekoľko dôležitých štrukturálnych reforiem, vrátane reformy vzdelávacieho systému, trhu práce, bankového sektora a inštitucionál­neho rámca.

S&P prognózuje, že reálny ekonomický rast Talianska, ktorý bol v minulom roku na úrovni 0,7 percenta, sa v tomto roku zrýchli na približne 0,9 percenta, keďže domáci dopyt sa stabilizuje vďaka postupnému zlepšovaniu trhu práce. Očakáva sa, že miera nezamestnanosti v krajine sa do konca tohto roka zníži na 11,4 percenta a v roku 2018 klesne na úroveň 10,9 percenta. Agentúra predpokladá, že plán talianskej vlády dosiahnuť v roku 2017 deficit verejných financií na úrovni 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) je realizovateľný. S&P odhaduje, že hrubý verejný dlh krajiny bude v budúcom roku v podstate na tohtoročnej úrovni tesne nad 130 % HDP a potom začne pomaly klesať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rating #S&P