Maďari chystajú zníženie firemných daní aj odvodov

Maďarská vláda chystá zníženie daní z príjmov aj odvodov za zamestnancov a plánuje tiež reformu vyššieho školstva. Povedal to vo štvrtok premiér Viktor Orbán.

10.11.2016 19:30
debata (5)

Vláda podľa neho musí podporiť konkurencieschop­nosť ekonomiky, ktorá sa za jeho vlády úspešne stabilizovala, teraz však zažíva silný tlak na rast miezd, ktorý by mohol odradiť investície.

Nedávny krok ratingovej agentúry Moody's, ktorá ako posledná z troch veľkých agentúr vrátila úverovú známku krajiny do investičnej kategórie, je podľa Orbána dôkazom úspechu jeho neortodoxnej hospodárskej politiky.

„Nemôžeme však zaspať na vavrínoch. Maďarská ekonomika potrebuje reformy, ktoré posilnia jej konkurencieschop­nosť,“ povedal Orbán na konferencii organizovanej Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Maďarsko je v tohtoročnom rebríčku konkurencieschop­nosti, ktorý vydáva Svetové ekonomické fórum, až na 63, mieste a zaostáva za Českom, Poľskom i Rumunskom, aj keď je tesne pred Slovenskom.

Jeho rýchlo rastúca ekonomika teraz trpia nedostatkom pracovných síl, ktorý vyvoláva tlak na všeobecný rast miezd. Priemerná mzda v krajine v auguste medziročne vzrástla o 6,9 percenta, pričom inflácia zostáva takmer nulová, uviedla agentúra Reuters.

Tento vývoj podľa Orbána znamená, že obdobie, keď Maďarsko priťahovalo zahraničné investície pomocou lacnej pracovnej sily, sa už definitívne skončilo a maďarské firmy sa budú musieť s rastom miezd vyrovnať. Pracovná sila ale bude musieť zvyšovať svoju kvalifikáciu a flexibilitu. K tomu by podľa Orbána mala prispieť reforma vyššieho školstva, jej podrobnosti ale premiér nešpecifikoval.

Vláda však predovšetkým plánuje podporiť konkurencieschop­nosť znížením daňového zaťaženia. Orbán signalizoval, že daň z firemných ziskov klesne z terajšej sadzby 19 percent pre veľké spoločnosti a z desiatich percent pre malé podniky. Aj daň z príjmov fyzických osôb by podľa Orbána mala zostúpiť z dnešných 15 percent a znížiť by sa mali aj odvody, ktoré platia firmy za zamestnancov. Vláda už skôr naznačila, že chce tieto odvody počas piatich až šiestich rokov znížiť na úroveň Česka a Slovenska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán