Na Wall Street zmenili názor na Trumpa. Akcie prudko stúpli

Americké akcie v stredu po veľkých nočných prepadoch na termínových trhoch urobili dramatický obrat a ich indexy v závere prudko vzrástli.

10.11.2016 06:54
debata (19)

Wall Street nakoniec zhodnotila nečakané víťazstvo republikána Donalda Trumpa pre seba ako celkom priaznivé. Trhy tak nadviazali na zisky z počiatku týždňa, keď investori stavali na víťazstvo Trumpovej súperky Hillary Clintonovej.

Dow Jonesov index uzavrel obchodovanie vzostupom o 1,40 percenta na 18 589,69 bodu a rozšíril dvaapolpercentný zisk z prvých dvoch dní týždňa. Širší index S&P 500 posilnil o 1,11 percenta na 2163,26 bodu a index technologického trhu Nasdaq skončil s rovnakým ziskom na hodnote 5251,07 bodu.

Nočné správy o Trumpovom nečakanom víťazstve trhy výrazne rozkolísalo a termínované kontrakty na Dow Jonesov index v jednej chvíli strácali viac ako štyri percentá. Napätie na finančných trhoch pomohol zmierniť prvý Trumpov povolebný prejav, v ktorom novozvolený prezident vyzval Američanov k jednote a sľúbil okrem iného budovanie infraštruktúry a zrýchlený hospodársky rast.

Clintonová bola silnou favoritkou trhov, ktoré v nej videli záruku pokračovanie doterajšieho kurzu. Trumpove víťazstvo mali investori spojené s neistotou ohľadom ďalšieho politického i ekonomického vývoja krajiny. Akonáhle sa ale stalo realitou, analytici začali možné dopady Trumpovho prezidentovania na trhy rýchlo prehodnocovať.

„Keď sa pozrieme na Trumpove plány, sú vlastne pre trh dobré,“ povedala agentúre Reuters Nadia Lovellová z newyorskej J. P. Morgan Private Bank. „Zvýšené rozpočtové výdavky sú skvelé pre firmy zo sektorov infraštruktúry a obrany, menej regulácie pomôže bankám, je tu menej zasahovania vlády do zdravotníctva – to všetko sú veci, ktoré trh skôr znepokojovali,“ dodala.

K stabilizácii na Wall Street prispel silný rast akcií farmaceutického sektora, ktoré v poslednom roku pre strach zo zásahov Clintonovej do cien liekov všeobecne slabli. Výrazný nárast zaznamenali aj akcie bánk, podporené nádejami na zmiernenie finančnej regulácie, ktorá sa po finančnej kríze minulého desaťročia drastické sprísnila.

Atmosféra na trhu sa po ukončení predvolebnej neistoty oproti napätiu predošlých dní zreteľne upokojila. Index volatility akcií, ktorý je meradlom obáv investorov, v stredu klesol o 20 percent a zaznamenal najvýraznejší zostup od konca júna.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #trhy #Donald Trump #americké prezidentské voľby