Bild: V Audi našli ďalší softvér pre obchádzanie testov

Kalifornský regulačný úrad našiel v niektorých vozidlách značky Audi zo skupiny Volkswagen ďalší softvér, ktorý umožňuje manipulovať s emisnými testami. Tentoraz ide o zariadenie, ktoré pri testoch znižuje emisie oxidu uhličitého, napísal nemecký nedeľník Bild am Sonntag.

06.11.2016 19:13
debata (10)

Podľa Bildu, ktorý necituje žiadne zdroje, nový softvér objavil kalifornský úrad pre čistotu ovzdušia (CARB). Ten figuroval aj v minulom náleze softvéru, ktorý v naftových vozidlách Volkswagenu znižoval pri testoch emisie oxidov dusíka. CARB aj Audi sa agentúre Reuters k správe odmietli vyjadriť.

Podľa denníka obsahujú softvér znižujúci v skúšobných podmienkach emisie oxidu uhličitého aj naftové a benzínové vozidlá Audi predávané v Európe. Zariadenie firma inštalovala do vozidiel s určitým typom automatickej prevodovky a spúšťa sa, keď zistí, že sa neotáča volant, uviedol Bild. Podľa denníka sa prestal tento softvér inštalovať tento rok v máji a Audi kvôli tejto praxi potrestala niekoľko svojich inžinierov.

Vlani v septembri americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen po odhalení škandálu v USA priznal, že po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipuláciu s emisiami oxidov dusíka do zhruba 11 miliónov naftových áut, vrátane značiek Audi a Škoda.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Audi #emisie