Gabriel: Obchodné dohody musia zabezpečiť vysoké štandardy

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel v sobotu vyzval na obnovenie rozhovorov o celosvetovej liberalizácii obchodu pod záštitou Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

06.11.2016 10:33
debata (1)

Terajší rozmach bilaterálnych obchodných paktov by mohol podľa Gabriela viesť k mozaike rozdielnych štandardov a pravidiel. Rastúci odpor proti uvoľňovaniu obchodu možno prekonať lepšou informovanosťou obyvateľstva, povedal Gabriel.

„Najlepšia by bola dohoda pod patronátom WTO,“ povedal Gabriel na podnikateľskej konferencii v Hongkongu. „Diskusiu v rámci WTO by sme mali obnoviť, aj keď budeme zároveň vyjednávať bilaterálne dohody,“ dodal minister podľa agentúry Reuters.

Podľa neho je v situácii, keď chýba globálna dohoda, dôležité, aby bilaterálne zmluvy zabezpečovali štandardy v oblasti sociálnej, ekologickej a na poli ochrany spotrebiteľa.

Silnejúci odpor proti dohodám o voľnom obchode je podľa Gabriela dôsledkom nedostatočného úsilia vlád o informovaní obyvateľov o výhodách takýchto dohôd. Vládam sa podľa neho tiež nedarí získať pre voľný obchod rôzne občianske a spoločenské skupiny.

Odpor proti dohodám o voľnom obchode je zjavný v posledných rokoch ako v USA, tak v Európskej únii, ktorá mala minulý mesiac kvôli odmietavému postoju belgického regiónu Valónsko ohromné ​​problémy dojednať obchodnú dohodu s Kanadou.

Odpor je viditeľný aj v samotnom Nemecku, kde v polovici septembra proti dohode s Kanadou a pripravovanej zmluve s USA demonštrovalo v Berlíne a ďalších šiestich mestách najmenej 150-tisíc ľudí, pozvaných množstvom organizácií od odborov cez cirkevné skupiny až po ekologických aktivistov. Proti dohode s Kanadou teraz aktivisti pripravujú referendum v Holandsku.

Septembrová správa WTO konštatovala, že po dlhom období ekonomického rastu, ktorý charakterizovala globalizácia a dôvera v globálny obchod, sa vlády od poslednej recesie stále viac snažia chrániť svoj vlastný priemysel a spoliehať na domáce zdroje. Kvôli tomu sa rast svetovej obchodnej výmeny v posledných rokoch prudko spomalil a tento rok sa má podľa WTO zvýšiť len o 1,7 percenta. Bude to prvýkrát za 15 rokov, keď medzinárodný obchod porastie oveľa pomalšie ako globálna ekonomika.

Posledné globálne rokovania o všeobecnej liberalizácii obchodu v rámci WTO sa ťahali od roku 2001, na konci minulého desaťročia sa však skončili bez akéhokoľvek výsledku. WTO potom svoje ambície obmedzila a zamerala sa na užšie oblasti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WTO #Sigmar Gabriel #CETA