Cena ropy spadla za týždeň o 10 percent

Ceny ropy na svetových trhoch v piatok kvôli náznakom napätia medzi Saudskou Arábiou a Iránom naďalej výrazne klesali. Oproti minulému piatku strácajú zhruba desať percent. Trh tak mieri k najhlbšej týždennej strate od začiatku roka.

04.11.2016 19:45
debata (37)

Cena severomorskej ropy Brent okolo 18:20 SEČ oslabovala o dve percentá na 45,44 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI strácala 1,8 percenta na 43,90 dolára za barel. Oba druhy ropy sú asi 16 percent pod maximami zo začiatku októbra.

Rijád podľa zdrojov z ropného kartelu OPEC na schôdzke expertov organizácie minulý týždeň pohrozil, že ak sa Teherán odmietne pripojiť k obmedzeniu ťažby, Saudská Arábia svoju produkciu prudko zvýši, aby znížili ceny. Ďalší zdroj neskôr povedal, že Saudská Arábia zvýšením svojej ťažby nikomu nehrozí, varuje ale, že ak k dohode na znížení ťažby nedôjde, bude svetová produkcia ďalej rásť.

Členovia OPEC sa v septembri predbežne dohodli na prvom znížení ťažby za osem rokov, podrobnosti by mali dojednať na oficiálnom zasadnutí 30. novembra vo Viedni. Na trhu však rastú pochybnosti o tom, či sa túto dohodu podarí zrealizovať.

V stredu sa ceny ropy prepadli takmer o tri percentá. Zrazila ich správa o rekordnom raste zásob suroviny na americkom trhu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC