V Trenčíne budú opravovať vrtuľníky pre NATO

Spoločnosť Letecké opravovne Trenčín (LOTN) uspela v tendri servisnej agentúry NATO na opravu vrtuľníkov, ktoré sú nasadzované v Afganistane.

03.11.2016 11:42
debata (3)

Hodnota zákazky by mohla dosiahnuť až 110 miliónov eur, informoval denník Hospodárske noviny (HN).

Samotná firma, ktorú vlastní štát, ani slovenské ministerstvo obrany zákazku nekomentovali s odvolaním na utajenie informácií.

LOTN by podľa rámcovej zmluvy mal opraviť najmenej desať a nanajvýš 36 bojových vrtuľníkov Mi-17 ruskej výroby. V prípade naplnenia celého kontraktu by zákazka dosiahla takmer desaťnásobok ročných tržieb firmy.

Záujem o zákazku mali podľa HN aj firmy z ďalších krajín, vrátane českého podniku LOM Praha. „Uvedené výberové konanie sa netýka bojovo poškodených vrtuľníkov, ale vykonanie generálnych opráv vrtuľníkov Mi-17 V5. V tomto tendri bol vybraný ako dodávateľ podnik LOTN,“ citoval denník riaditeľa firmy LOM Praha Romana Pláničku.

LOTN dlhodobo zápasí s nedostatkom zákaziek, spoločnosť bola závislá na objednávkach slovenského ministerstva obrany. Firmu, ktorá podniká aj v oblasti údržby, opráv a modernizácie lietadiel českej výroby L-410 a L-39, chcela slovenská vláda prenajať súkromnej firme. Ministerstvo obrany ale tender vlani zrušilo, čo zdôvodnilo tým, že záujemcovia o podnik by zrejme nezaručili jeho oživenie a udržanie zamestnanosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #letecké opravovne