Slovensko v lete navštívilo rekordných 1,6 milióna turistov

Slovensko cez leto navštívil rekordný počet turistov. Ako informovala Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), podľa Štatistického úradu SR Slovensko počas júna až augusta navštívilo 1 618 633 dovolenkárov, čo oproti minulému roku predstavuje nárast o 15,8 %.

02.11.2016 14:21
debata (8)

Turisti na Slovensku strávili v lete spolu päť miliónov nocí, čo je medziročný nárast o 15,6 %. Ich pobyt trval v priemere 3,1 noci.

Ako ďalej SACR informovala, počet domácich turistov vzrástol o 15 %. Z regiónov Slováci najviac navštevovali Žilinský kraj (22,2 %), Prešovský kraj (18,5 %) a Bratislavský kraj (16,2 %). Najdlhšie sa dovolenkári zdržali v Trenčianskom kraji, v priemere 4,4 noci. Najväčšie tempo rastu návštevnosti zaznamenal Košický kraj, a to 36 %.

Počet zahraničných hostí sa zvyšoval ešte o niečo dynamickejšie, v porovnaní s minulým rokom sa ich počet zvýšil o 16,7 %. Na rozdiel od domácich návštevníkov zahraniční dovolenkári mierili najviac do Bratislavského kraja (39,6 %), nasledoval Žilinský kraj (17,1 %) a Prešovský kraj (16,3

"Rast návštevnosti sme zaznamenali z väčšiny relevantných trhov, na ktoré sa v rámci propagácie Slovenska sústredíme. Je to zásluhou viacerých faktorov, medzi ktoré patrí atraktívna ponuka subjektov cestovného ruchu, nové letecké spojenia, aktuálna geopolitická situácia, ako aj propagačné aktivity SACR,“ zhodnotil generálny riaditeľ SACR Marián Bujna. Najviac zahraničných turistov prichádzalo z Českej republiky, a to 35 %, nasledovalo Poľsko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko a Spojené kráľovstvo.

Celkovo od začiatku roka do konca augusta Slovensko navštívilo 3,4 milióna dovolenkárov, čo je nárast o 18,4 %. "Aby sme tempo rastu udržali, musíme úspešne zvládnuť zimnú sezónu. Prípravy vrcholia nielen v lyžiarskych strediskách, ale aj v oblasti zimnej kampane v réžii SACR, “ skonštatoval Bujna.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus