O uhlie je záujem, ceny stúpli na dvojročné maximum

Cena uhlia na termínovanom trhu sa utorok vyšplhala na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Vplyv má najmä vysoký dopyt, výpadky v dodávkach a slabšie kurz dolára.

02.11.2016 07:00
debata

Cena termínovaného kontraktu na termálne uhlie s dodaním do prístavov v severozápadnej Európe v budúcom roku v pondelok vzrástla o šesť percent na 75 dolárov za tonu. To je najvyššia cena od septembra 2014.

„(Ceny) uhlia podporuje vysoký sezónny dopyt, navyše tu stále máme určité výpadky v dodávkach,“ uviedol analytik Wayne Bryan zo spoločnosti Alfa Energy. „V Indonézii sa čoskoro začne obdobie dažďov, čo bude znamenať ďalšie narušenie dodávok. A je tu aj zvýšený dopyt po uhlí na výrobu elektriny v Európe,“ citovala ho agentúra Reuters.

K rastu dopytu po uhlí v Európe prispeli obavy z nedostatku elektriny vo Francúzsku počas zimného obdobia v dôsledku odstávok jadrových reaktorov. Cena termínovaného kontraktu na elektrinu s dodávkou v budúcom roku sa v utorok vo Francúzsku vyšplhala na nový rekord, pretože elektrárenská spoločnosť EDF odložila obnovenie prevádzky dvoch jadrových reaktorov.

Teploty v Európe by sa navyše vo štvrtom štvrťroku mohli pohybovať pod dlhodobým priemerom, čo by tiež podporilo dopyt po uhlí.

Podľa maklérskej spoločnosť Marex Spectron tlačia dopyt po uhlí nahor tiež priaznivé makroekonomické podmienky. „Celková ekonomická aktivita je silná,“ uviedol Georgi Slavov, ktorý má v spoločnosti Marex Spectron na starosti analýzu energetického sektora.

„Výroba v kľúčových spracovateľských odvetviach, v ktorých sa využíva uhlie, naberá tempo,“ dodal.

Pokles cien uhlia v uplynulých rokoch tvrdo zasiahol ťažobné spoločnosti po celom svete. Doľahol aj na českú uhoľnú spoločnosť OKD, ktorá je od začiatku tohto mája v insolvencii.

debata chyba
Viac na túto tému: #uhlie